НЕМЦИ ОДУШЕВЉЕНИ СРБИЈОМ: "Вакцинишу као на траци, можете да бирате између четири цепива"

Novosti online

02. 03. 2021. у 22:17

НЕМЦИ ОДУШЕВЉЕНИ СРБИЈОМ: Вакцинишу као на траци, можете да бирате између четири цепива

Фото П. Милошевић

СРБИЈА је убедљиво прва у региону по броју вакцинација на милион становника.

Када је реч о броју вакцинација на миллион становника, Србија је на шестом месту у свету - после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије и САД. Према броју вакцинација на милион становника Србија је друга у Европи, после Велике Британије.

Када је реч о броју оних који су добили другу дозу вакцине на милион становника, Србија је прва у Европи и четврта у свету, после Израела, Сејшела и Уједињених Арапских Емирата. Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинација на милион становника.

О овом успеху Србије данима извештавају светски медији, а немачки портал н-тв.де је објавио репортажу из Београда и текст под насловом "Србија вакцинише као на покретној траци".

Текст преносимо у целости:

Више од дванаест одсто српског становништва је већ вакцинисано, претежно вакцинама из Русије и Кине. Када ходате Београдом скоро ћете поверовати да се налазите у свету пре короне. Бројеви новозаражених су, додуше, опет у порасту.

Испред сајамске хале у главном граду Србије, у Београду, људи стоје у редовима и чекају на своју вакцину. За многе од њих је то већ друга.

- Пријавио сам се онлајн, било је врло брзо - каже Горан. 55-годишњак се одлучио за кинеску вакцину Синофарм. У Србији наиме можете да бирате између четири вакцине. Ко заокружи "свеједно", убризгава му се у главном Синофарм. Њих има највише.

Фото: Град Зрењанин

 

Неколико метара даље стоји Дина Бркић. Жена са плавим увојцима има тек 26 година. Она каже:

- Одлучила сам се за Спутник из Русије.

Савет је добила од мајке која је лекар. Зачудила се када сам јој рекла да моја 76-годишња мајка са астмом у Немачкој још није добила ни термин:

- Па ви сте у Немачкој тако богати и добро организовани. Ово данас ми је већ ревакцинација.

Више од дванаест одсто Срба је већ вакцинисано. Треба признати реч је о малој земљи, има само седам милиона становника. Међутим, Србија је у поређњу са Немачком сиромашна, а није ни држава чланица ЕУ, већ је само кандидат за чланство.

- Када сте Ви још чекали на Брисел ми смо већ склапали уговоре - образлаже Горан Весић, заменик градоначелника Београда, успех у вакцинисању. Поносан је на велике количине вакцине у малој Србији. Весић додаје: "Сада већ имамо више вакцина Бионтек/Фајзер-а од неких држава ЕУ".

Фото: М. Анђела

 

Данас додуше у сајамској хали више нема вакцина Бионтек/Фајзер-а, кажу сутра ће их опет бити. Зато се овде вакцинише великим количинама Синофарм-а и Спутњик-а. Код Срба су те вакцине ионако омиљеније. Вакцинише се као на текућој траци, при томе се не придржавају строго плана вакцинације. Једна жена каже да је хтела само да буде у пратњи свог старијег мужа, одмах су је питали да и и она хоће када је већ дошла. Попуњава формулар, одговара на медицинска питања и затим добија вакцину. Овде се клима главом у неверици када се чује да се у Немачкој дискутује о запрећеним казнама од читавих 25.000 евра за оне који покушавају да се вакцинишу преко реда.

- Ра добро је када се вакцинише "што је могуће више људи" - каже једна докторка.

Тако на то гледа и Министар здравља Златибор Лончар.

Фото Танјуг

 

- Наш циљ је био спасавање живота људи са онолико доза вакцина колико смо били у стању да добијемо. 

Он се вакцинисао са Синофармом. И његови сарадници су вакцинисани.

- Имамо Фајзер, Астразенеку, Синофарм и Спутњик. Уговоре смо потписали прошлог лета како бисмо то организовали за наше грађане. Наш председник је лично преговарао са председником Путином и председником Си Ђинпингом. 

Лончар се нада да ће се до почетка лета остварити имунитет крда, да ће дакле довољан број грађана бити вакцинисан и развити антитела на вирус.

Због вакцине се Срби осећају безбедно, тако се и понашају. Управо поново расту бројеви заражених. Није ни чудо, строги "локдаун" је постојао само у пролеће 2020. године. Сада постоје само блага ограничења.

Када ходате Београдом скоро ћете поверовати да се налазите у свету пре короне. Све радње су отворене, у ресторанима и испред кафића седе људи и уживају у првим зрацима сунца. Маске се виде ретко. Срби се и даље често рукују у знак поздрава.

Фото: Ненад Живановић

 

- Не бојим се, имала сам ковид већ у децембру - каже Драгана Костић и додаје:

- Знам да све то у Немачкој сасвим другачије изгледа. Студирам у Хамбургу, али Срби се не боје короне.

Власник бара Павле Вучић се радује што је Влада инвестирала у вакцине, а не у помоћ привреди и одштету за "закључавање".

- Локдаун у пролеће је био тежак. Радујемо се што је сада све отворено. Мада увече није.

Јер у то доба морају да затворе. То је то мало ограничење.

- Све предузимамо како би овде било безбедно - додаје Вучић. И овај 25-годишњак чека на вакцину - на своју другу.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)