КАВЧИЋ НАМ ЈЕ УКРАО УЏБЕНИК: Милољуб Албијанић тужи професора српског порекла из Америке због кршења ауторских права

Б. Борисављевић

03. 03. 2021. у 09:58

КАВЧИЋ НАМ ЈЕ УКРАО УЏБЕНИК: Милољуб Албијанић тужи професора српског порекла из Америке због кршења ауторских права

Фото Приватна архива

ПРОФЕСОР Милољуб Албијанић, аутор уџбеника "Математика" са збирком задатака за седми разред основне школе, овластио је адвокате да започну правне радње и предају тужбу против професора Александра Кавчића, због повреде ауторских права и крађе интелектуалне својине.

Поступак је покренут пред нашим, али и америчким правосудним органима. Кавчић се терети да је, без сагласности аутора, на сајту своје Фондације окачио уџбеник у пе-де-

-еф формату и најавио његово умножавање. Коаутори књиге су проф. др Ђорђе Дугошија и проф. Марко Шегрт.

У разговору за "Новости", професор Албијанић истиче да је био шокиран када је у вестима чуо како се Кавчић хвали да је уџбеник из математике окачен на сајт "бесплатни уџбеници" и да је за два дана имао највећи број приступа.

ПДФ, ИНТЕРАКТИВНИ, ШТАМПАНИ...

ПЕ-ДЕ-ЕФ уџбеник је материјал припремљен за штампу. Интерактивни дигитални уџбеник садржи елементе који алгоритамски воде ученика кроз процес решавања задатка, који може бити побољшан визуелним ефектима - објашњава Албијанић.

- Уџбеник је друг ученику, да га прелиста, подвуче, нацрта, решава задатак. Штампани уџбеник ништа не може да замени, зато што је читање мисаони процес. Морамо учити ђаке како да мисле својом главом. За то је потребно да науче како да користе уџбеник.

- Истог тренутка сам знао да је прекршио Закон о интелектуалној својини - наглашава Албијанић.

- Кавчић никада није добио сагласност аутора да окачи уџбеник у пе-де-еф формату. То је драматично кршење наших права. Нас, као ауторе је посебно повредило то хвалисање по телевизијама. Изгледа, као да у позадини стоји сакупљање јефтиних политичких поена, а не да неко заиста жели да буде дародавац. Ако заиста желите да поклоните, ви можете да купите књиге од издавачких кућа које изаберете и да дарујете деци. То је тако једноставно, не морате ништа да кажете у јавности.

Албијанић наглашава да аутори уџбеника имају уговор са Заводом за уџбенике, да се књига објави у 3.000 примерака. Професор Кавчић је потписао уговор са Заводом, али је његова садржина тајна. Нико, ни из Завода, није се консултовао са ауторима, чиме су прекршена њихова ауторска права. Он истиче да је на сајт окачен први пе-де-еф, који није ни имао "цип", па је било сумњи да уџбеник није ни штампан. "Цип" је стављен тек пре неколико дана, наводи наш саговорник, па је, како каже, могуће да је било неких манипулативних радњи, а наводи и да је питање и који пе-де-еф је заиста дат.

Богата биографија математичара

ПРОФЕСОР Милољуб Албијанић је дипломирао на Математичком факултету у Београду, где је и докторирао. Докторску дисертацију је одбранио и на Универзитету "Сингидунум". Од 1995. до 2003. предавао је математику у ЕТШ "Никола Тесла" у Београду, а годину дана је био и директор школе. На челу Завода за уџбенике био је од 2008. до 2013, а заменик директора Завода за унапређење образовања и васпитања 2004. године. Написао је 14 књига, међу којима су два уџбеника за више разреде основне школе, две збирке задатака за средњу школу, књиге "Анализа са алгебром" за сва четири разреда Математичке гимназије, где предаје овај предмет.

Фото П. Милошевић

ОДЛУЧАН Милољуб Албијанић, Фото П. Милошевић

- Замислите да човек, који је у Америци добио спор за крађу своје интелектуалне својине и одбранио своја ауторска права, долази у Србију и ради то исто: прекрши ауторска права - каже Албијанић.

- Ко смо ми, шта смо ми? Људи ниже категорије. То не сме да се ради. Ово је скандал! Мој први докторат се зове "Интелектуални капитал", у смислу доприноса развоју друштва. Гледам ово и не могу да верујем да неко, најблаже речено, не преза ни од чега.

Албијанић истиче да је писање уџбеника дуг процес, који кошта и не може бити бесплатан. Неко мора књигу да купи, а тај неко може бити држава или неко други.

- Што није изашао и рекао, хоћу да купим уџбенике за целу генерацију, или пет школа, или за сиромашане ђаке - пита наш саговорник. - Ово има неку другу позадину. Вероватно је политичка. Ниједног дародавца нисам чуо да да се оволико хвали. Ко може да наплаћује копирање, то је забрањено.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Sale

04.03.2021. 21:39

Dragi profesore Albijaniću, pozovite svog kolegu Kavčića i lepo popričajte, umesto se se srdite i žestite. Ja sam ubeđen da su njegove namere čestite i patriotske, ali je vrlo moguće da je došlo do nekog nesporazuma. Ukoliko posle tog razgovora i dalje budete nezadovoljni, lako možete to svoje raspoloženje pretvoriti i u tužbu. Naša sujeta lako ispaljuje otrovne strelice i može biti na štetu ovog plemenitog projekta besplatnih udžbenika. Pa niko ko se odlučio da bude dobrotvor, valjda nema želju da nešto od nekoga krade.

Dragica

09.03.2021. 20:57

Postovani gospodine Albijanicu, Obzirom da ste na PMF-u studirali vise od 10godina, a doktorat odbranili na drugom fakultetu i karijeru gradili u vreme Vaseg intenzivnog politickog angazmana, veoma je licemerno ovaj plemenit cin stavljati u politicki kontekst. Mozda je u pitanju nesporazum ili greska prof. Kavcica ali i Vi mozete biti isto tako plemeniti i pomoci nasoj deci stavljajuci na besplatno raspolaganje bar jedan od svojih udzbenika. Na ovaj nacin bi ste nam dokazali Vasu cestitost i dobre namere. Hvala.