ЧЕТИРИ ТРУДНИЦЕ ЗАРАЖЕНЕ КОВИДОМ: У нишком породилишту родиле бебе које немају корону

Novosti online

02. 03. 2021. у 20:10

ЧЕТИРИ ТРУДНИЦЕ ЗАРАЖЕНЕ КОВИДОМ: У нишком породилишту родиле бебе које немају корону

Фото Д. Миловановић

ЧЕТИРИ труднице заражене вирусом корона које су порођене на Гинеколошко-акушерској клиници у Нишу родиле су здраве бебе од којих ниједна нема вирус ковид 19.

Како је потврдио директор ГАК др Дејан Митић у добром општем стању су и мајке и бебе па су све четири породиље са приновама прекјуче отпуштене кућама.

У “наранџастој” зони је тренутно само једна трудница, која је била негативна приликом антиген теста на пријему, али је под надзором лекара јер је била у контакту са супругом који је позитиван. Она је у полуизолацији јер може да буде позитивна, а да се то не види одмах у старту.

- Све четири породиље биле су без симптома, али су биле у изолацији јер су биле позитивне на ковид 19. Деца нису позитивна, нема те хоризонталне трансимисије. Урађене су контроле, бебе су здраве и нису позитивне. Консултује се увек епидемиолог при изласку о начину понашања након отпуста, ако имамо сумњу, консултујемо инфектолога - каже др Митић.

Дојење да, али под маском

Мајкама су, каже, дате препоруке када оду кући - мајка мора под маском да доји, да дезинфикује руке често, да не би можда случајно пренела вирус на дете.

- Није доказано да се преноси преко млека тако да се увек препоручује дојење нарочито у првим данима јер колострум има заштитну улогу. То прво млеко штити бебу од миллион ствари, има и антитела, и затор се препоручује дојење - каже др Митић.

Он каже да се врши више провера како би се спречило да се нека болесна пацијенткиња нађе на истом одељењу са здравима.

- Свака трудница или пацијенткиња која дође ради хоспитализације на ГАК ради се прво антиген улазни тест. То увек радимо. Ако је негативна, иде у стационар као и обично, ако је позитивна одваја се у ковид зону и ради се ради се ПЦР тест. И онда ако је за порођај, онда се порађа ту јер у ковоид делу имамо порођајни сто, ако захтева операцију – царски рез иде у ковид салу где се само порађају ковид пацијенткиње и након тога се враћа у ковид део где остаје до отпуста. Може да се деси да пацијенткиња буде негативна на антигенском тесту, а онда да се развију симптоми и да се покаже се да је позитивна. Онда се она пребације у ковид део гинекологије и одмах се врши дезинфекција целог простора где је боравила - објашњава Митић.

Он каже да су максимално ригорозни око примене мера јер не желе да дозволе да дође до преноса са пацијента на пацијента или да вирус уђе у део који није ковид.

- Имамо сестру на тријажи, који год пацијент да дође попуњава се упитник о контактима са зараженима и местима на којима су боравили пре доласка и мери температуре, а потом, ако долази на болнички пријем, прво се ради антигенски тест. Ситација је променљива, некада у ковид делу буде две, три жене, некада четири, некада једна. Дођу, породе се и оду. Али никада није дошло да не можемо да испунимо капацитете. Ниједном нисмо били пребукирани, да морамо да отварамо нове собе, проширимо капацитете. Ковид део је релативно и велики и довољан је за потребе клинике и града уопште - каже др Митић.

Сервирка на болничком лечењу, 90 одсто лекара вакцинисано

Др Митић каже да је од особља ГАК оболела само једна сервирка која се налази на болничком лечењу јер јој је потребна кисеоничка потпора.

- Од особља и лекара нико није оболео, мада морам рећи да је 90 одсто лекара вакцинисано, као и две трећине особља. ГАК ради у једним ванредним околностима што се тиче опреза и епидемиолошких мера, као и пријема пацијената за хладне интервенције. Раде се само хитне интервенције, ради се малигноми и од скора КЦ је дозоволио хируршким гранама да један дан у недељи има сале за те жене које захтевају оперативно лечење али нису хитне. Наравно, постављамо се у складу развоијем епидемиолошке ситуације у целој Србији. Апдејтује се та сиутација и ако расте број заражених, наравно да нећемо да оперишемо нека хладна стања која нису неопходна у овом тренутку - објашњава др Митић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)