РАЗГОВОР О ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТИМА: Патријарх Порфирије угостио Горана Весића

Novosti online

02. 03. 2021. у 18:00

РАЗГОВОР О ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТИМА: Патријарх Порфирије угостио Горана Весића

Фото: Град Београд

ПАТРИЈАРХ српски Порфирије примио је данас Горана Весића, заменика градоначелника Београда.

Весић је известио патријарха о пројектима на којима заједно раде Српска парвославна црква и Град Београд, а пре свега о реконструкцији платоа испред Храма Светог Саве, као и изградњи зграде Патријаршије на овом платоу.

Разговарано је о реконструкцији платоа око Цркве светог Марка за који пројекат управо ради Град Београд. Патријарх је обавештен о намери града Београда да ту обележи место на којем је причитан султанов Хатишериф којим је Србија добила елементе државности. Како у Београду постоје 93 цркве од којих су 48 споменици културе, а 40 у претходној заштити, договорено је да Завод за заштиту споменика града Београда започне са израдом пројеката реконструкције и заштите најугореженијих цркава као и да Туристичка организација Београда заједно са Српском православном црквом покрене духовну туру за посетиоце нашег града који би могли да, осим обилазака цркви и манастиирa, обиђу места на којима се налазе мошти светаца и српских владара. Разговарано је о изградњи цркве у блоковима поред Саве на Новом Београду, као и да се обезбезде бољи услови за рад Православног богословског факултета.

Град Београд је понудио помоћ Српској православној цркви да се до 1. септембра изврши дигитализација уџбеника веронауке како би београдска деца, од првог до четвртог разреда, која ће ове године добили таблете од града и бесплатне дигиталне уџбенике, могла да на исти начин уче и веронауку.

Српска православна црква и Град Београд формираће заједничку комисију која ће координирати све пројекте на којима ће се сарађивати.

Састанку су присуствовали и помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић, који ће бити председник Комисије, као и Његово преосвештенство викарни епископ владика Стефан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)