"ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊИ И ПРЕЛОМНИ ТРЕНУТАК": Тидоровић објаснио шта је узрок повећања броја заражених вирусом корона у Врању

Танјуг

02. 03. 2021. у 17:40

ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊИ И ПРЕЛОМНИ ТРЕНУТАК: Тидоровић објаснио шта је узрок повећања броја заражених вирусом корона у Врању

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

ЕПИДЕМИОЛОШКА ситуација у Врању је ванредна због опуштања грађана и неадекватне контроле инспекција, изјавио је епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић.

Врање су данас посетили чланови републичког Кризног штаба, Министарства здравља и Института "Батут" како би увидели зашто је у том граду повећан број новозаражених, а закључак је да је до тога довело непоштовање мера

- Оцена епидемиолошке ситуације у Врању је ванредна. То говори да се мере не спроводе оним интензитетом и обухватом како би требало, како од становништва, али тако и у контроли - рекао је Тиодоровић.

Повећање броја оболелих и умрлих, како у земљи, тако и Врању, показује да постоји замор система и становништва, истиче епидемиолог.

Међутим, наглашава да нема одступања и да се мере морају пооштрити, као и да ако се не поштују, буду примењене прописане казне.

Тиодоровић каже да сваки власник, угоститељ или организатор одређених скупова мора бити кажњен за непоштовање мера у продавницама, тржним центрима, угоститељским објектима.

Наглашава да је ово последњи и преломни тренутак да се ситуација доведе под контролом.

Каже да су дата упуства у Врању и другим градовима донета упутства да се примене све мере које је раније прописао републички Кризни штаб и Влада Србије и да се оне морају спровести до краја.

Државни секретар у Министарству здравља Бранислав Векић каже да је последњих дана уочено да је Врање по броју оболелих од другог до петог места по броју заражених, односно иза Београда и већих градова као што су Нови Сад, Краљево, Крагујевац и Ниш.

Наводи да је тим из Београда данас прошетао градом, обишао продавнице, тржне центре и кафиће, те да је уочено да се мере не поштују.

Додаје да у једној продавници ниједан запослени није носио маску, иако је испред ње стајао редар и мерио температуру грађанима и дезинфиковао им руке.

- То је само један од показатеља да се мере не поштују у Врању - рекао је Векић.

Говорећи о ситуацији у школама, Векић каже да основне школе нису разлог бриге, као и да одређени број новооболелих у средњим школама није забрињавајући.

Највећи број новозаражених у том граду је између 40 и 59 године, додаје Векић.

Градоначелник Врања и шеф Кризног штаба Слободан Миленковић истакао је да ће локална самоуправа у наредном периоду пооштрити контролу мера како би се повећала дисциплина грађана.

Говорећи о вакцинацији, Миленковић је казао да је у том граду вакцинисано 17.000 људи, од тога 11.500 првом дозом, а 6.500 другом дозом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)