НЕДАЛЕКО ОД КРЕМЉА: Патријарх Павле добија споменик у центру Москве

Б. Влаховић - дописник из Москве

02. 03. 2021. у 12:53

СПОМЕНИК његовој светости патријарху српском Павлу биће подигнут у центру Москве.

НЕДАЛЕКО ОД КРЕМЉА: Патријарх Павле добија споменик у центру Москве

Патријарх Павле / Архвиа

Подворје Српске православне цркве у Москви ускоро ће красити два споменика благопочившим патријарсима - српском Павлу и московском и целе русије Алексеју. Два много цењена и вољена патријарха својевремено су се договорила да древна Црква Петра и Павла на Сољанки надомак Кремља, где ће бити споменици, постане подворје (црквена амбасада) СПЦ и место окупљања не само српских већ и руских верника.

Споменик патријарху Павлу, како сазнајемо, требало би да буде готов до краја године.

Израђује се у Украјини, у Харкову, а биће изливен у бронзи. Аутор је скулптор Николај Павленко, добитник бројних награда. Владика Антоније (Пантелић), који је иницирао градњу монумената, казао је за "Новости" да се нада да ће, ако не буде проблема због пандемије, споменик нашем патријарху бити постављен у другој половини ове године.

Наш Патријарх опчинио Русе

ПАТРИЈАРСИ Павле и Алексеј имали су особине својствене обојици: били су тихи, сталожени, пријатни. Наш патријарх је својом скромношћу опчинио Русе и за њега су говорили да је живи светац који хода по земљи.

Одмах уз њега ће бити и споменик руском првојерарху који је, као и многи други руски свештеници, много ценио и волео нашег патријарха Павла.

Познати српски архитекта Веселин Савићевић, који ради у Москви, побринуће се да споменици буду архитектонски укомпоновани у амбијент. То што ће споменици бити један крај другог има много симболике јер је патријарх Алексеј показивао велику бригу и љубав према Србима у време НАТО агресије. Осим што је под његовим благословом организована помоћ Србима, патријарх Алексеј је писао папи да стане у заштиту хришћана на Косову и Метохији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)