"БЕЗ ВАНРЕДНОГ СТАЊА ЋЕМО ПУЋИ КАО ЗВЕЧКА!" Др Кон у јутарњем програму упозорио Србију (ВИДЕО)

Novosti online

02. 03. 2021. у 09:08

БЕЗ ВАНРЕДНОГ СТАЊА ЋЕМО ПУЋИ КАО ЗВЕЧКА! Др Кон у јутарњем програму упозорио Србију (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин РТС

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон каже за РТС да је медицински део Кризног штаба предложио ванредно стање и затварање свега осим апотека, прехрамбених радњи и пумпа.

Истиче да ванредно стање нема алтернативу "иначе ћемо пући к'о звечка".

Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да резултат једино може дати потпуно спречавање контаката.

- Овакве мере које су биле преко викенда нису оно што је медицински део Кризног штаба тражио, далеко оштрије смо тражили, да све буде затворено осим прехране, апотека и пумпи, да би се схватила ситуација, не само ради схватања већи ради тога да се прекине ланац трансмисије - наглашава Кон.

Истиче да ванредно стање нема алтернативу.

- Медицински део Кризног штба не може ни на који начин другачије да предлаже, сву тежину одговорнсти мора да преузме читаво друштво, медицински део јасно зна да је оваква мера економски удар, али без обзира на то, то је мера која штити животе, и то морамо отворено и јавно да кажемо. Предлог је да мора да се забране незаштићени контакти иначе ћемо пукнути к'о звечка и тек тада ће бити јасно шта то значи кад пукне здравствени систем - рекао је епидемиолог.

Људи морају да схвате да ово није никаква игра, наглашава Кон. 

Члан Кризног штаба каже да је више пута наглашавао да ће значај ванредног стања да се хвати тек у наредном периоду.

- Суштина је што читава Европа то није схватила на тај начин како је било неопходно, биће анализа, размена мишљења, можда ће то личити на препуцавања, али то је неопходно, то преиспитивање, не ради историје него знања у будућности како се понашати у случним ситуацијама - наводи Кон.

"Угрожена нам је вакцинација" 

Указује да оно што тражи медицински део Кризног штаба на крају испадне да то подразумева ванредно стање и полицијски час.

- Међутим, полицијски час може да буде непрекидан, временски ограничен, о томе није било речи, нити је потребно у овом тренутку, веома значајна је одлука да ли ће бити ванредног стања или не. Не може група од 10 лекара, не може та група да одлучи о ванредном стању. Ми смо предочили шта је неопходно, ова ситуација није наивна - наглашава Кон.

Напомиње да нам је због ширења вируса угрожена вакцинација на овај начин.

- Исти људи који су били у црвеној зони сада раде на вакцинацији, не можете једно и друго, исцрпљеност је изван свих граница, не може то више да се толерише - наглашва Кон.

"Британски сој не доминира, али јасно да је ту"

Људи морају да схвате да ово није никаква игра, наглашава Кон. 

- Постоји мали проценат људи који угрожава све остале и у таквој ситуацији се човек осећа фрустрирано јер ни инспекције које се сатиру на терену не могу то да постигну, не може сваки човек да има свог полицајца, мора да има нешто у свести. Ако се не разуме да је ово смртна болест... Вирус је свуда око нас, нико не разуме кад се каже да је вирус у циркулацији - наводи епидемиолог.

Указује да имамо доказано присуство британског соја вируса али да је, каже, интересантно да не желимо да слушамо шта се дешава – далеко већи и јачи потенцијал вируса.

- Мере су исте али без обзира на то, са истим мерама ће далеко ефикасније да се преноси, очекујем да ће то да се покаже код нас. Не домирина али је јасно да је ту. Рекао сам својевремено да ће пораст показати његово присуство - наводи Кон.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Vesna

02.03.2021. 09:54

Rešenje je da samozvani krizni štab podnese ostavku odmah. Skupiti cenjene i poštovane lekare kojima narod veruje da krenu u borbu protiv virusa. Njihove mere ce večina naroda poštovati i bez prisile. Redakciji hvala na intervju Dr Nestorovoća, svaki dan objavljujte njegovo mišljenje i njemu sličnih doktora a ove druge apsolutno ignorišite da više ne uznemiravaju narod. Koliko god da je situacija teška pobedičemo uz naše poštene i stručne doktore poput Dr Nestorovića.

Dragan

02.03.2021. 09:57

Nisam zaražen. Revakcinisan sam pre 18 dana. Poslednji put mi je trebala lekarska pomoć 2003. godine što dovoljno govori koliko umem da čuvam zdravlje. U suprotnom, od početka epidemije do danas bih bar jednom bio zaražen. Hoće to da neko ima sreće jednom ili dva puta ali ne i da ga sreća prati godinu dana. Pitajte doktora Kona kako on stoji sa zdravljem. Pitajte i pojedine članove kriznog štaba kako su se čuvali od zaraze pošto su mnogi od njih bar jednom negde pokupili virus. Šta to može da mi se danas ili sutra dogodi? Čime sam to vakcinisan i revakcinisan, da li je to uopšte bila vakcina ako mi navodno preti opasnost od zaraze i u čemu je uopšte smisao vakcinacije? O tome mi niko ništa nije rekao uoči vakcinacije jer u suprotnom se ne bih bespotrebno vakcinisao. Hoće li neko da kaže o čemu se to radi i ko koga ovde laže?

Goran

02.03.2021. 10:05

Hey Kone! Znas kako deluje ova tvoja ideja: - cuo si da se neko udavio u bazenu - zatvorio si sve bazene - zabranio kupanje - kazes ako nema bazena nema ni udavljenih Problem resen! Dakle "krizni stab" koji je vrlo verovatno vrlo dobro placen za svoj nerad predlaze da nas sve stave pod katanac da se virus ne bi sirio! Kako sjajna ideja! Savrsena!

Tanja

02.03.2021. 10:08

Izgleda da si shvatio da si nepravovremenim oglasavanjem i neadelvatnim merama doterao narod do duvara pa bi sada nas koji smo postovali sve mere pod katanac. A sto smo ih onda postovali i ko je sada kriv doco!? Mi!??? Ili ti i tvoj stab!?

boki

02.03.2021. 11:32

Pa sad kad je sezona skjanja pred kraju za budzovane , sad i moze da se zatvori. Ne sekiram se ja za njih imaju oni svoje sigurne kafane gde idu da se bahanalisu, i logicno je , sta ce sa tolikim parama!!! Neka doticni doktor zatvori , ali da se pre toga odrekne svojih primanja, dnevnica jer za njega i njegov tim ce platice redovno da lezu a sirotinju ko sisa!

Sima

02.03.2021. 15:31

Колико још људи треба дневно да се зарази корона вирусом и колико треба да умре да би кризни штаб увео ванредне мере? Од половине децембра прошле године просечан проценат заражених у односу на број тестираних (у региону број тестираних је највећи у Србији) је преко 20%. Дали кризни штаб слуша Весића и власнике кафића и ресторана или прати ове страховите бројке и проценте. Шта нам вреди висок пласман у Европи по броју вакцинисаних ако се генерално не придржавамо мера, шта нам вреди производња ако људи умиру а још мало тога се зна са каквим ће се здравственим проблемима тек сусретати заражени овим вирусом. Понестаје и болниц и лекара. Порука властима Србије - УВЕДИТЕ РИГОРОЗНЕ МЕРЕ И ТО ХИТНО!