(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) СРЦЕ МУ ПРЕПУКЛО ОД ТУГЕ: Трифко после 50 година сачекао посмртне остатке трудне супруге - језива историја Пребиловаца

Novosti online

02. 03. 2021. у 08:31

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) СРЦЕ МУ ПРЕПУКЛО ОД ТУГЕ: Трифко после 50 година сачекао посмртне остатке трудне супруге - језива историја Пребиловаца

Фото: Принтскрин

ПРЕБИЛОВЦИ су село у Херцеговини (околина Чапљине), у коме су усташе августа 1941. убиле око 820 од 1000 становника овог села, а Трифку Екмечићу је срце препукло од туге када су после 50 година из гробнице извађене кости пребиловачких мученика (како би биле достојно сахрањене) које су поклале усташе, заједно са његовом трудном супругом.

Упозоравамо да је текст који следи веома узнемирујући.

Већина је жива бачена у јаму Голубинку, док су остали били убијени на лицу места. 

Педесет и четири српска домаћинства Пребиловаца су тим покољем била заувек угашена.

Из записника Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача БиХ од 7. јула 1946. у коме су сачуване изјаве преживелих сведока масакра види се да су усташе биле приредиле бестијалне оргије силовања, не само жена и девојака него и девојчица у доби од 12 до 15 година. По сведочењу једине жене која је преживела овај масакр, Маре Булут, усташе су вадиле децу из колевки и, држећи их за ноге, разбијали дечије главе о зид па их враћале несрећним мајкама. Мара Булут је сведочила да су усташе нагониле 22-годишњег младића Максима Булута да силује своју сестру од стрица, Стоју Булут, што је он одбио. Овога су младића усташе потом подвргли страшним мукама. Усташа Мерџан Никола је силовао 4. августа учитељицу Стану Арнаут у школи, а затим је препустио њеним ученицима из Габеле да је групно силују недељу дана све док ова жена није полудела након чега је била масакрирана и закопана у школском дворишту. Девојке које су се браниле од насилника завршиле су скоро наге и тако послане у смрт. Силовање девојчица пред њиховим мајкама је био страшни ритуал у коме су мајке биле принуђене да придржавају своје малолетне кћери док их усташе силују.

УДБА је 1957. године извела пред Окружни суд у Мостару 14 од бар 150 усташа-јамара из Шурманаца, Међугорја и Бијаковића, на челу са Иваном Јовановићем Црним. Члан судског већа био је, као поротник, Јозо Јелчић, који је 1941. године насељавао усташе у празне српске куће у Пребиловцима.

После рата, главни злочинац Иван Јовановић Црни је побегао и прикључио се Титовим партизанима у мају 1945. у Жумберку. Потом је побегао у околину Суботице где се крио све до 1956. када је ухваћен. Погубљен је тек 1958. године.

Само пет других усташа учесника у овом покољу је осуђено на смрт, а главни мозак овог покоља, Лудвиг Јовановић, брат Црног, је од комуниста добио само седам година затвора.

Укупно је на суд, од бар 300 злочинаца изведено само 7 других који су осуђени на 7-8 година затвора.

Комунистичке власти Југославије су скривале истину о размерама овог злочина тако да су забрањивале вађење костију српских жртава из крашких јама у које су жртве биле бачене. Отвори већине од ових јама су били забетонирани 1961. године по налогу комунистичких власти.

До Другог светског рата Пребиловци су имали преко 1000 становника, рат је преживело само 172 становника.

Од септембра 1990. године је спелеолошка организација „Зелена брда” вадила из крашких јама на подручју доње Неретве посмртне остатке Срба страдалих од усташа у Другом светском рату. Ова је организација из јаме Голубњача у Ржаном долу извадила остатке преко 1000 жртава. Из јаме Шурманци су извадили остатке 800 а из јаме на Бивољем брду остатке преко 1000 жртава. У децембру исте године је овај посао наставила екипа спелеолошког одсека Планинарског савеза Београда. По подацима који су добијени од мештана било је 13 јама у које су усташе бацали убијене и живе Србе. Кости су вађене из седам јама: Голубинке, јаме крај села Шурманци, јаме на Бивољем брду, Видоње крај Житомислића, из две јаме крај Хутова и Горње и Доње Кукавуше. На основу снимљених материјала приликом вађења костију, те сведочанства особа које су преживеле ове покоље, снимљена је документарна ТВ емисија „Ево наше дјеце” у режији Здравка Шотре.

Српска православна црква је 6. августа 2015. године жртве из Пребиловаца канонизовала као Свете мученике пребиловачке.

Данашња Хрватска велича усташке кољаче и силоватеље

Током рата у јуну 1992. све куће у Пребиловцима су биле спаљене и срушене. Спомен-костурница у Пребиловцима у коју су биле положене кости Срба из Пребиловаца и околних села, побијених и бачених у јаме током Другог светског рата, су 1992. године минирале и сравниле са земљом хрватске снаге. На месту на коме се налазила спомен-црква у којој су биле кости око 4000 Срба извађених из јама 1990—1991. године је направљена депонија отпада. Име Ивана Јовановића Црног је међу око 1600 усташа погинулих „за хрватску слободу” на споменику у Чапљини подигнутом 2002. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)