КОСТИЋ НА КОСОВСКОМ ИСПИТУ: Продубљује се јаз између угледних уметника и председника Српске академије наука и уметности

Р. Др.

02. 03. 2021. у 08:00

КОСТИЋ НА КОСОВСКОМ ИСПИТУ: Продубљује се јаз између угледних уметника и председника Српске академије наука и уметности

Владимир Костић, председник Српске академије наука и уметности

ЦИКЛУС избора за пријем нових чланова Српске академије наука и уметности добија карактер плебисцитарног изјашњавања академика, али и кандидата за САНУ, о ставовима председника Владимира Костића о Косову и Метохији.

Његове изјаве о садашњем и будућем статусу покрајине изазвале су талас незадовољства у јавности, који је формулисан захтевом о изјашњавању свих чланова САНУ о КиМ, па чак и захтевом за смену Костића са чела ове институције.

Костићево "косовско становиште" међу разлозима је и за то што је наш прослављени редитељ Емир Кустурица одбио кандидатуру за чланство у Академији.

- Не верујем у његове добре намере, а најмање у његово виђење будућности КиМ, које се разликује не само од ћутљиве већине у Академији, него је потпуно у складу са сорошевским виђењем окупираног Косова и Метохије, али и будућности Србије - образложио је Кустурица свој захтев да његово име буде обрисано са списка кандидата.

Подршку иницијативи о изјашњавању чланова САНУ о КиМ и Костићевим ставовима јавно је упутио академик Светислав Арсић Басара.

- У мандату актуелног председништва, САНУ исписује црне странице своје историје. У свом дугом постојању доживела је да њен сопствени народ организује демонстрације против њеног понашања - подсећа Арсић. - Када Србин каже да Косово није српско, његов исказ је последица застоја у развоју његове националне свести. До његове свести није допрла права истина и значај Косова. Није додирнуо косовскометохијски простор у коме се налазе коначишта духовних ветрова неземаљских сила и по којима се шире чудновати снови испредени од невидљивих нити српске историје. Није пропутовао по том духовном бескрају и духовном пејзажу без одређених димензија и ширина и није осетио култ Косова у срцу српскога народа.

Председник САНУ, суочен са све гласнијим јавним незадовољством поводом његових изјава о Косову и Метохији, поручује да "трпи оркестриране нападе засноване на неистинама и приписаним, измишљеним ставовима". Изабрао је, поручује, "самонаметнуто ћутање", које је поводом јавног писма Емира Кустурице, ипак, морао да прекине:

- Кустурица не зна шта ја мислим о трагедији отетог Косова и Метохије, а не желим да се по питању патриотизма надгорњавам са било ким, поготову не са онима који користе јефтине денунцијације о сорошевском виђењу проблема, организације са којом никада нисам имао никакав контакт. САНУ и њени чланови појединачно нису ћутали о КиМ - питање је само да ли неко то жели да види. Или прочита. А има доста и да се види и да се прочита - наводи Костић у одговору редитељу.

Јавну подршку личностима које су одбиле кандидатуру за САНУ - Кустурици и професору Милу Ломпару - упутио је у понедељак и књижевник Милисав Савић.

- Свака им част. Боравио сам на Косову после његове окупације бар десетак пута. Видео сам и осетио сву пустош великог етничког чишћења, као и наше чувене манастире окружене бодљикавом жицом, борбеним колима и патролама Кфора. Посетио сам и неколико енклава, затвора под отвореним небом. Окупацију никад не треба признати. Јер то био крај и Србије. Бар оне на чијим културним и књижевним вредностима сам одрастао - поручује Савић.

КУСТУРИЦА: НЕКА ИДЕ НА ПОЛИГРАФ!

С ОБЗИРОМ на то да постоје основане сумње да председник САНУ Владимир Костић говори на телевизији оно што касније побија у приватном и јавном дискурсу, а највише у писму упућеном мени, предлажем да се пријави надлежној институцији и да иде на полиграф - поручио је за "Новости" редитељ Емир Кустирица, одговарајући на реаговање председника САНУ поводом редитељевог јавног захтева да се његово име уклони са списка кандидата за чланство у Академији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

lala

02.03.2021. 08:06

Za Kustu zna ceo svet a Kostića samo bliža familija. Gde ga to citiraju, gde objavljuje stručne radove ? Ja od 90. nisam video u Srbiji originalan naučni rad. Prežvakuju se stare teme, reciklira već viđeno. Resava. Kusta je za ove papke u SANU moralna gromada.