ВАЖНА ВЕСТ: Почео са радом СОС телефон за новинаре којима је угрожена безбедност (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

01. 03. 2021. у 16:55

ВАЖНА ВЕСТ: Почео са радом СОС телефон за новинаре којима је угрожена безбедност (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Влада Србије

ОД данас је у функцији бесплатни СОС телефон на броју 0800 100 115 који је намењен свим новинаркама и новинарима који сматрају да им је угрожена безбедност.

Ова услуга покренута је у склопу активности Радне групе за безбедност и заштиту новинара коју је основала Влада Републике Србије, а на телефонске позиве одговараће правници који имају искуство у раду на случајевима насиља према медијским радницима.

- Ово је први корак у реализацији планираних активности на заштити новинара и повећању безбедности. На овај нацин ћемо поједноставити пријављивање претњи и напада и додатно информисати и едуковати новинаре о остваривању својих права – рекао је члан Радне групе Веран Матић. 

Телеком Србија је донирала техничку подршку, опрему и капацитете, као и координацију са свим оператерима за овај бесплатни сервис, који ће бити доступан 24 сата седам дана у недељи. Сваки новинар и новинарка који осете да им је угрожена безбедност моћи ће, преко ове подршке, да добију информације о квалификацији дела које је учињено и правним поступцима које они треба да предузму. 

- Компанија Телеком Србија уступила је бесплатан број и омогућила техницку реализацију. Верујемо да је ово још један начин да се заштити новинарска професија у Србији” рекао је  Владимир Лучић генерални директор Телекома Србије. 

Новинари ће добијати информације о контакт тачкама у полицији и тужилаштву које су надлежне за регион у којем раде или у којем се догодила претња или насилни акт.  Ако је реч о делима који се не гоне по службеној дужности већ по приватним тужбама, новинари ће добити информације о начину на који се пише тужба или ће бити упућени на правну подршку у различитим удружењима новинара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)