КОНСУЛТАНТ УНИЦЕФ: Све више грађана верује у вакцину, убрзати имунизацију

Танјуг

01. 03. 2021. у 14:58

КОНСУЛТАНТ УНИЦЕФ: Све више грађана верује у вакцину, убрзати имунизацију

Фото: Принтскрин

У СРБИЈИ је око седам одсто становништва примило две дозе вакцине против вируса корона, а консултант УНИЦЕФ-а за имунизацију Драгослав Поповић сматра да се темпо имунизације може убрзати с обзиром на снабдевеност вакцинама.

Поповић каже да је Србија на добром путу у спровођену имунизације и изражава наду да, уколико се повећа број вакцинисаних на дневном нивоу, до краја септембра може побољшати епидемиолошка ситуација да се, како каже, колико-толико релаксирамо.

"Ми још нисмо стигли до 10 одсто вакцинисаних, око 7-8 одсто је примило две дозе, јесмо на добром путу, али потрајаће док се не постигне колективни имунитет.", рекао је Поповић за К1 телевизију и нагласио да се паралелно са вакцинацијом треба придржавато мера превенције.

Он је казао да се значајно повећао број грађана који имају поверења у вакцину против короне и да око 40 одсто подржава колективну имунизацију, док је пре пола године четвртина становништва била за вакцинацију.

"То је вероватно резултат тога да су људи видели да се многи у њиховом окружењу вакцинишу и да им се ништа лоше не дешава", рекао је Поповић.

Како каже, међу онима који су неодлучни када је реч о вакцинацији су млади који су, примећује Поповић, опортунистички оријентисани и вакцинисали би се ако то буде услов за путовања.

"С друге стране су он који су под утицајем разних теорија о имуинитетуи, пробитицима.

А најважније је да верују свом лекару, јер ако кроз здравствене раднике успемо да пошаљемо поруку о вакцинацији, можемо се надати успеху", сматра Поповић.

Упитан да ли вакцинисана особа може да преноси вирус, Поповић је казао да је то једно од питања на које се тражи одговор и да се спроводе истраживања са свим вакцинама које су у употреби.

"За Фајзер је изашла прва студија о томе, али још је рано да се говори да било која вакцина то омогућава", казао је Поповић.

Говорећи о новим сојевима короне, каже да је природно да се појаве мутације једног вируса , као и да досадашња сазнања показују да нови сојеви нису много измењени у односу на оригинални вирус и да су вакцине ефикасне и против тих сојева.

Коментаришући могућност увођења ковид пасоша, Поповић је рекао да је то "политичка прича" и подсетио да је Светска здравствена организација (СЗО) против њиховог увођења јер у већем делу света вакцинација против корона вируса још увек није почела.

"Многи неће имати приступ вакцинама или ће одбијати да се вакцинише, тако да би се тим пасошима дискриминисао огроман број људи. Увођење пасоша треба да буде предмет дискусије, али надам се да до тога неће доћи", казао је Поповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)