ЈУЖНОАФРИЧКИ СОЈ ПРЕД ВРАТИМА СРБИЈЕ: Лакше се преноси и отпорнији је на вакцину, а у комшилуку већ регистрован

Novosti online

01. 03. 2021. у 12:50

ЈУЖНОАФРИЧКИ СОЈ ПРЕД ВРАТИМА СРБИЈЕ: Лакше се преноси и отпорнији је на вакцину, а у комшилуку већ регистрован

Архива

ПРОТЕКЛИХ дана у Србији расте број новозаражених корона вирусом, а оно што представља додатни разлог за бригу је чињеница што је јужноафрички сој короне регистрован и у нашем суседству.

У четвртак су у Хрватској и Словенији забележени први случајеви нове отпорније и заразније варијанте. У Хрватску су га донеле две особе које су се вратиле из Занзибара, док је у Словенији он регистрован код доктора који се вратио из Намибије.

Хрватски стручњаци упозоравају да јужноафрички сој има особину да "избегава имунолошки одговор".

ШТА ЗНАМО ДО САДА?

Власти Јужноафричке Републике су први пут 18. децембра саопштиле да варијанта корона вируса која се брзо шири у три провинције изазива забринутост. Назвали су је 501И.В2 и открили да доприноси растућој стопи инфекције у Јужној Африци у јануару.

И за овај сој ковида се верује да се лако преноси, нешто налик британском за који су научници рекли да је заразнији за 56 одсто него претходни типови короне.

Геномско секвенцирање показало је да је ово другачија варијанта од оне идентификоване у Великој Британији, али и јужноафричка и британска варијанта деле мутацију Н501И у "спајк" протеину. Укратко, јужноафричка варијанта биолошки је слична британској, али са две додатне мутације које могу ометати ефикасност вакцине.

ОТПОРНИЈИ НА ВАКЦИНУ

Амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДУ) рекао је да постоје "неки докази који указују на то да једна од мутација "спајк" протеина, Е484К, може утицати на неутрализацију неких поликлонских и моноклоналних антитела“.

Недавна студија из Јужноафричке Републике открила је да су и друге мутације у овом соју узроковале да антитела имају проблема са неутралисањем вируса. То има "импликације на стопу реинфекције и ефикасност вакцине", рекли су научници.

Биотехнолошка компанија Модерна објавила је 25. јануара да, иако се чини да је њена вакцина ефикасна против те варијанте, "из опреза" развија додатну "бустер" вакцину која ће деловати специфично на јужноафрички сој.

Компанија Фајзер је прошле недеље објавила забрињавајуће резултате - лабораторијско истраживање показало је да би јужноафрички сој могао за две трећине да смањи заштиту коју пружају антитела развијена након примљене вакцине те компаније.

За потребе студије научници из Фајзера и Универзитета Тексас (УТМБ) развили су у лабораторији вирус који садржи исте мутације на "спајк" протеину као јужноафрички сој. Научници су тестирали вештачко произведени вирус на узорцима крви вакцинисаних особа и утврдили да је ниво антитела која неутралишу корону смањен за две трећине у случају јужноафричког соја у односу на ефекат најчешћег соја вируса из америчких истраживања. Резултати су објављени у часопису "Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине“ (НЕЈМ).

Због тога што још није утврђен праг заштите, односно минимални број антитела потребан за заштиту од вируса, научници се сада надају да двотрећинско смањење не значи да ће вакцина бити неефикасна. Свеједно, компанија Фајзер је недавно најавила да ће радити на трећој, "бустер" дози своје вакцине која ће бити направљена тако да се посебно "обрачунава" са новим сојевима".

Резултати треће фазе испитивања вакцине АстраЗенеке, које је између осталог спроведено и у Јужноафричкој Републици, показало је да је управо у овој земљи цепиво имало најмању ефикасност. Због тога се посумњало да ће вакцина слабије деловати против јужноафричког соја, а из компаније су најавили да ће до јесени направити вакцину баш за ову варијанту.

Подсетимо, 24. јануара председник Србије Александар Вучић саопштио је да је британски сој корона вируса стигао у нашу земљу, а донела га је девојка из Лондона. До сада је у Србији званично регистровано осам оваквих случајева.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)