НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ РЕПУБЛИЧКОГ ЗАВОДА ЗА СТАТИСТИКУ: У јануару 2021. рођено 600 беба мање него у истом месецу 2020.

Танјуг

01. 03. 2021. у 10:28

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ РЕПУБЛИЧКОГ ЗАВОДА ЗА СТАТИСТИКУ: У јануару 2021. рођено 600 беба мање него у истом месецу 2020.

Фото: Приватна архива

ДИРЕКТОР Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић изјавио је данас да је у јануару ове године рођено 600 беба мање у односу на исти месец прошле године и додао да је преминуло 1.711 људи више.

Говорећи о такозваном вишку умрлих, Ковачевић наводи да су процене да их је у јануару било око 936.

-Ми прецизну статистику о узроцима смрти имамо тек половином године за претходну годину. За јануар имаћемо тек средином 2022. године статистику о узроцима смрти - истакао је Ковачевић за РТС.

Навео је да се подаци о узроцима смрти прикупљају од лекара, односно од решења које лекари потписују и да те податке обрађује Институт "Батут".

Ковачевић је истакао да у појам вишка умрлих спадају сви узроци смрти који се интензивније испољавају у једној популацији која стари.

-Ми имамо једно доста брзо стареће становништво, једну депопулацију, како се то каже стручно, и зато више људи умире. Више би људи умрло у јануару и да није било ковида 19 од разних других узрока, од разних болести и у том броју умрлих највећи је број оних који су старији од 65, 70, 75 година. То је закономерност процеса старења популације - нагласио је Ковачевић.

Према подацима Министарства здравља, од последица корона вируса у јануару је умрло 775 особа.

Говорећи о природном прираштају у Србији, Ковачевић је навео да негативни природни прираштај у нашој земљи траје још од 1992. године и да је сваке године све већи.

-Он је захваљујући мерама популационе политике нешто успорен и чини се да је тај процес мањег интензитета, али генерално, негде око 100.000 људи годишње умре, око 60.000 се рађа и на тај начин 40.000 становника имамо мање - рекао је Ковачевић.

Поручио је да се против негативног природног прираштаја морамо борити и да томе служе мере популационе политике и навео да је ситуација слична и у целој Европи.

-Видимо да се земље у Европи боре са депопулацијом, свака на свој начин. Ја сам имао контакт са министарком за популациону политику Мађарске. Они су имплементирали значајан број мера, али најважније су станови по повлашћеним условима за младе брачне парове и та политика даје резултата - казао је Ковачевић.

Истакао је да је било планирано да се попис становништва одржи у априлу 2021. године, али је, како је навео, одложен за октобар.

-У априлу ћемо упутити допис Кризном штабу да нам каже да ли нам епидемијски услови дозвољавају почетак кампање, јер та кампања је почела и сада се довршавају сви инструменти тога пописа, али она почиње у мају, масован рад на избору и едукацији и инструктажи пописивача, контролора и целог тог персонала. То је више од 20.000 људи који учествују - казао је Ковачевић.

Истакао је да попис не може да се одржи путем телефона и интернета, али да ће се пописивачи са собом носити лаптоп рачунаре који ће омогућити непосредну контролу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)