"НАЈМЛАЂИ ПАЦИЈЕНТ ИМА 19, А НАЈСТАРИЈИ 93" - Др Стојановић: Пацијенти који дођу у стационар врло брзо прелазе у интензивне неге

Танјуг

01. 03. 2021. у 08:51

У КБЦ Земун тренутно се налази 293 ковид пацијента, а сваки дан их је пет до 10 више, изјавио је данас директор те здравствене установе Драгош Стојановић.

НАЈМЛАЂИ ПАЦИЈЕНТ ИМА 19, А НАЈСТАРИЈИ 93 - Др Стојановић: Пацијенти који дођу у стационар врло брзо прелазе у интензивне неге

Центри у Крушевцу и Батајници повећавају капацитете

Он је додао да је 50 пацијената на интензивној нези, 20 је интубирано, 27 на неинвазивној вентилацији, а још око десетак пацијената је на појачаном кисеонику.

-Око 200 пацијената је на централном кисеонику, а дневна потрошња кисеоника је три тоне. Вратили смо се у период када имали највише пацијената - рекао је Стојановић за РТС.

Он је навео и да је много већи притисак на пријемо тријажну амбуланту, где за 24 сата прође око 200 људи, који, каже, долазе из других амбуланти, домова здравља и већ су постали "кандидати" за пријем у болницу.

Упозорио је такође да је у овом пику актуелног таласа приметан дупло бржи развој клиничке слике и много тежи пацијенти.

-То значи да они који дођу у стационар врло брзо прелазе у интензивне неге, ако дође до погоршања - указао је Стојановић.

Он је казао и да су пацијенти углавном старости од 20 до 40 година и од 60 до 80 година. Најмлађи пацијент има 19, а најстарији 93 године.

Стојановић је рекао и да КБЦ Земун од почетка епидемије лечи најтеже болеснике, да је око 15.000 људи прошло кроз тријажнх амбуланту, где је обављено 56.000 прегледа, а око 7.000 пацијената је збринуто у болници.

-Сада имамо велики број, сваки дан обавимо по неколико операција. Радимо операције код наших ковид пацијената који имају компликације или своја пимарна обољења - рекао је он.

Стојановић је апеловао на све да поштују мере, носе маске, држе дистанцу и да се не опуштају и ако су примили вакцину, јер не значи да не могу да пренесу вирус.

-Ми смо се заклели Хипократу, радимо свој посао. Могу само да позовем оне који не верују, не морају да уђу у црвену зону, само нека дођу у тријажну амбуланту да виде колико је људи зражено - рекао је Стојановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)