ВУЧИЋ: Набављаћемо још, али кључна је производња вакцина

Novosti online

01. 03. 2021. у 00:34

ВУЧИЋ: Набављаћемо још, али кључна је производња вакцина

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Србија наставити са набавком вакцине против корона вируса, јер је најважније сачувати становништво, а у том смислу, истакао да је од кључног значаја да вакцина почне да се производи у Србији.

На питање да ли се размишља о додатним вакцинама, не само за ревакцинацију, већ за наредни периоду, јер вирус неће нестати, Вучић је рекао да то најбоље знају лекари, а да је његово да, када струка каже да се вакцина набави - набави вакцину.

- Тиме се бавим, Чујем да су и вечерас неки говорили како Синофарм вакцина није стигла из Кине… Стигла је из Кине, али не можете лажовима да објашњавате ништа. Наш је посао да набављамо вакцине - рекао је Вучић.

У том смислу, председник је навео да ће се уговор са “Спутњик В”, који је за сада на два милиона вакцина, повећавати, као и да ће, поред два милиона кинеске вакцине, бити набављене још два милиона, уз 1,5 милиона Модерне, два милиона Фајзера.

- Рекао сам - ако хоћете тако, у реду. Србија је добар купац авансно плаћа, само да вакцине стигну. Никоме ништа не дугује - рекао је Вучић и подсетио да Србија више не дугује ни за гас Русији, иако је Путин 2013. године с правом био љут што смо дуговали огроман новац, који смо, уз реформе, платили.

- Ако сте ви у стању да купујете седам пута више од броја становника, ми ћемо два пута више. И тако ћемо да се понашамо, јер је посао државе да обезбеди довољно вакцина за грађане - рекао је Вучић.

Он је изразио уверење да од 1,4 милиона људи, за које је у овом моменту обезбеђена и вакцина и ревакцина, бар 1,1 милион њих 15 дана после друге дозе, неће бити заражен, а да 1,37 милиона нема шансе да има тежу слику или смртни исход.

- Зато ћемо да се боримо за вакцине, да их набавимо што висе али је кључна ствар да урадимо ову производњу и ту мора да буде огромна посвећеност, да се боримо да осигурамо позицију у годинама пред нама. То је наш посао и радићемо га добро - рекао је Вучић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

Jovana

01.03.2021. 15:50

Паковање, а потом производња руских вакцина у нашој земљи , била бих од клучне важности, за све грађане Србије. Земљи би обезбедила бенефите на дуже стазе!