"ЉУТО ЈЕ БОЛ, А ВИНО И ВОДА - ЈЕДНО ТЕ ИСТО": Три месеца Јелена живи без чула мириса и укуса, а она ову последицу короне посебно скупо плаћа

Novosti online

28. 02. 2021. у 23:08

ЉУТО ЈЕ БОЛ, А ВИНО И ВОДА - ЈЕДНО ТЕ ИСТО: Три месеца Јелена живи без чула мириса и укуса, а она ову последицу короне посебно скупо плаћа

Фото Pixabay

ЗА Јелену Мислић из Београда вино и вода имају исти укус, односно немају, и иако јој ова последица прележане короне променила квалитет живота, утицала и на још нешто - практнично јој је нестало главно "оруђе" за рад, с обзиром на то да је дегустатор вина!

Колико је тешко живети без чула мириса и укуса у предходном периоду имали су прилику да се увере многи који су се заразили короном, која је за последицу у већини случајева у својој почетној фази доводио до губитка ових чула. Међутим, код неких та промена остаје јако дуго, као код наше саговнице која са тим муку мучи већ више од три месеца! Каже и да зна људе који су истом проблему и дуже од ње, чак осам месеци!

Јелена Мислић тако је дошла у ситуацију да, као професионални дегустатор вина, односно сомалијер, не осећа мирисе и оно најгоре, не прави разлику између воде и вина.

Како тврди Јелена њој су чула нестала већ трећег дана од констатовања вируса у организму.

- Прихватила сам то смирено, јер је из искуства околине знала да је то пролазна фаза. Међутим, време је пролазило, а моје стање остајало је непромењено. С обзиром да се мало говори о томе колико то стање може да траје, кренула сам сама да истражује ову тему, па на друштвеним мрежама упознала људе који са недостатком ових чула неки живе већ осам месеци! - прича нам Мислићева.

ЉУТО ОСЕЋА ПРЕКО РЕЦЕПТОРА ЗА БОЛ, НЕ ЗА УКУС

Да је губитак чула утицао и на промену режима исхране, Јелана потврђује чињеницом да сада може да конзумира нешто чега није била љубитељ, као и да љуто осећа на другачији начин.

Фото: Free Images Pixabay

 

- Љуто осећам преко рецептора за бол, не за укус, тако да љутину препознајем. У кафу не стављам шећер јер ми је и овако у реду да је попијем. У почетку сам имала жељу за неком храном јер ми се јављао тај осећај "једе ми се нешто", али сад се то све променило, јер сам скоро заборавила каквог је нешто било укуса - прича нам.

Како нам прича, иако не распознаје мирисе, дешава се да на тренутак осети јак парфем у пролазу или благи мирис алкохола.

- Могу да осетим благи мирис алкохола, али не могу да препознам које је пиће у питању - каже..

КАД ДЕГУСТАТОР ОСТАНЕ БЕЗ ЧУЛА МИРИСА И УКУСА

Фото: Free Images Pixabay

Не би ово представљало толики проблем за Јелену, јер иначе приватно слабије конзумира алкохол, али компликације настају на радном месту, јер се она професионално бави дегустацијом вина, а чула која су јој тренутно у блокади су њена основна средства за рад.

Како нам је испричала, пре неколико година њен отац је сасвим случајно трајно остао без чула мириса, а то се касније десило и његовој сестри и мајци.

Да ли је овај недостатак проузрокован корона вирусом у ствари генетски наследан, ни стручњаци не могу са сигурношћу да тврде. За сада су Јелени саветовали да практикује вежбе овог чула јаким мирисима, као што су поморанџе, ђумбир и лимун, али и да - буде стрпљива.

СТРУЧНА МИШЉЕЊА

Чак и за оне којима се чуло мириса јавило након одређеног времена, многи кажу да више није исто. По неким тврдњама вратило се али у измењеном облику па им тако бензин и кафа више не миришу исто док је једном од пацијената почела да прија љута и кисела храна, иако ове укусе није подносио пре болести.

До ових сазнања дошли су лекари Клинике за болести уха, грла и носа Клиничког центра у Нишу, у току спровођења великог испитивања о утицају короне на оштећење слуха, у склопу којег су испитивали и колико се брзо након оздрављења пацијентима вратило чуло мириса и укуса.

КАДА СВЕ МИРИШЕ ИСТО

Аносмија односно губитак чула мириса, представљена је као рани знак заразе коронавирусом. Чињеница је да корона улази кроз нос и лепи се на мирисни део слузнице, те због тога долази најпре до губитка овог чула, објаснила је раније др Галина Јоковић, специјалиста ОРЛ у КБЦ "Драгиша Мишовић".

Фото: Free Images Pixabay

- Вирус насели слузницу носа и крене да се размножава. Научна истраживања још нису дала званично објашњење зашто се губи мирис. Могуће је да вирус има неке рецепторе који се вежу баш за тај део слузнице и уништава тај мирисни епител. Такође, могуће је да се вирус веже за мирисне нерве и да ту мења њихову функцију - истакла је и додала да је занимљиво да су научна истраживања показала, а било је таквих случајева и у пракси, да лакши пацијенти након болести могу имати проблеме са губитком меморије и са осећајем конфузије.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)