ВУЧИЋ ДОЧЕКАО СПУТЊИК ВЕ: Велики планови за сарадњу са братском Русијом (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

28. 02. 2021. у 22:45

ВУЧИЋ ДОЧЕКАО СПУТЊИК ВЕ: Велики планови за сарадњу са братском Русијом (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

У СРБИЈУ је вечерас стигло још 100.000 руских вакцина "Спутњик В". Њих је на аеродрому "Никола Тесла" у Београду дочекао председник Србије Александар Вучић.

Питања новинара: 

Извоз вакцина 

- Ми још из Ковакс програма нисмо добили ништа, али се надам да ћемо добити до краја марта.

- Забрана ЕУ да извози вакцине се не односи на нас, тако да смо срећни због тога. Није Србије тиме обухваћена, што се тиче њихових правила, ја не бих у то улазио. Неке земље су наручиле седам пута више вакцина него сто имају становника. Хоћете све кучиће, мачиће и папагаје да вакцинишете? Те земље неће да одговоре на та питања. То се односи и на земље других континената, који имају велику политичку моћ - рекао је Вучић.

О Кокези:

- Добио сам све неопходне информације, не бих да се изјашњавам на билокоји начин осим да не разумем зашто човек у којег сам имао поверење одбија полиграф. Посебно зато што му је речено да може за само једно питање може да иде на полиграф.

- Иако је кључно питање да ли је учествовао у припреми моје ликвидације, на које је одбио да иде на полиграф ја у то не могу да верујем. Ја тог човека дуго познајем и никада у то нећу поверовати. Чудно ми је то са полиграфом ја сам на полиграф ишао због разних глупости. Чим неко не иде на полиграф, мени је то чудно. Али да је он нешто планирао и чуо, мени је то невероватно. Јер ни њему ни свима њима нисам на сенку згазио. Ни ја нити било ко из моје породице. Ја у то не желим и не могу да поверујем - рекао је председник.

О набавци вакцина

- Нисам лекар, кад они кажу да набавимо вакцину, ја набавим вакцину. Наш је посао да обезбеђујемо вакцине - рекао је Вучић.

- Борићемо се за наше вакцине, гледаћемо да их набавимо што је могуће више, али за нас је кључна ствар да урадимо ову производњу. Следеће године од јануара опет вакцина, можда и чешћ - рекао је Вучић.

О Милану Радоичићу

- Сад када то питање поставите, хајде да вас вратим, па две године слушате свакога дана како је Радоичић убица извршилац, а Вучић је скривени налогодавац. За разлику од неких других човек је прихватио да иде на полиграф и прошао по питању убиства Оливера Ивановића.

- И шта ћемо сад?! Две године лажи. Шта ћемо са причом о Јовањици и свим лажима?Само једна по једна пада. Само једна по једна се показује како су биле неутемељене. Јел ви разумете да су председника једне земље оптуживали да је овако или онако учествовао у неком убиству?! Болесни људи. - рекао је Вучић.

- Наш је посао да ми наставимо на озбиљан начин истрагу иако је немогуће у овим условима где немате фактичку власт.

- А немојте да вам говорим какве увреде је трпела удовица Оливера Ивановића, да је учествовала у убиству свог мужа.

Изјаве за медије:

Александар Боцан Харченко:

Амбасадор Руске Федерације се захвалио председнику Вучићу на похвалама Русији и рекао да ће одмах пренети поздраве председнику Путину.

- Стварно смо веома задовољни данашњим даном. Наша сарадња у области сузбијања пандемије вируса корона се одвија према плану, конструктивно. Ова сарадња је веома важна јер има слична изрека у Србији и Русији - Пријатељ се познаје у тешким временима.

- Ова сарадња потврђује да смо пријатељи да имамо братске односе и да смо увек спремни да једни другима пружимо помоћ - рекао је амбасадор.

- Што се тиче производње ово је веома важно и ми ћемо урадити све што је могуће да што брже, можда у јуну да Србија има могућност да сипа, пакује и дистрибуира Спутњик Ве, а касније, ја се надам до краја године и производњу Спутњика Ве за регион, што је изузетно важно - рекао је амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан Харченко.

Александар Вучић

- Вечерас је лепо вече и добар дан за Србију, добили смо нових 100.000 друге дозе руске вакцине Спутњик Ве. Ми смо до сада у значајној мери имали вакцине са првом компонентом, вечерас смо добили вакцине са другом компонентом.

- Наши руски пријатељи су све оно што смо се договорили испунили апсолутно на време.

Предсеник је рекао да Србија има укупно 290.000 доза руске вакцине. Вучић се захвалио Путину јер су имали разумевања за Србију и што су нашли начин да помогну Србији.

- Моја велика захвалност предсенику Путину и свима који су проводили време у Москви и борили се да добијемо вакцине - рекао је Вучић.

Председник је поменуо и производњу руске вакцине у Србији и изразио наду да ћемо успети да почнемо да правимо Спутњик Ве до краја године, што би дугорочно решило проблем.

- Наши би капацитети били до 20.000 доза.

- Ми у овом тренутку имамо 2.620.000 вакцина у Србији рекао је председник Србије.

- Поносан сам на СРбију и њене грађане, поносан на наш рад, то је више од 20% пунолетног становништва, то је невероватан резултат - рекао је Вучић.

- Успели смо да обезбедимо захваљујући пријатељима и нашој слободарској политици рекао је Вучић и још једном изразио захвалност руском амбасадору и председнику Путину.

Вучић је новинарима објаснио да су ове вакцине по саставу намењене људима који треба да приме другу дозу.

Руски амбасадор Александар Боцан Харченко рекао је да нам је јако битно да се настави континуитет у вакцинисању.

- Причали смо о производни руске вакцине у Србији. Тежак је задатак пред нама. Прво ћемо да пакујемо, надам се да то можемо до јуна да добијемо, а онда да кренемо у праву производњу. Ово је 100.000 друге дозе, то нам је за ревакцину. Много људи морамо да ревакцинишемо. Да би имали непрекидни процес. Два дана ћемо да будемо фини, па ћу да зовем нашег пријатеља Боцан Харченка да нам шаље још доза.

Председник Вучић је казао да је битно да, без обзира на нашу недисциплинованост, вакцинишемо што више људи и смањујемо број смртних случајева од последица вируса корона.

Са овим контигентом ми ћемо имати укупно 2.620.000 вакцина рекао је председник Србије и објаснио да су обезбеђене дозе за више од 1.300.000 људи.

- А да још једну вакцину из Ковакса нисмо добили - рекао је Вучић.

Председник је вечерас рекао да сутра стиже још 58.000 доза Фајзерове вакцине. 

- Сутра нам стиже 58.000 доза Фајзерове вакцине, а онда нам смањују вакцине на недељном нивоу, па ће нам у априлу  стићи веће количине. Спутњик је на 290.000. Друга је по количини у Србији - рекао је председник Вучић.

акцине, како је раније најављено, 100.000 доза, су допремљене авионом компаније "Ер Србија". Оне ће одмах бити пребачене у институт Торлак и њихова примена ће почети већ сутра, саопштили су медији.

Како је саопштено из Вучићевог кабинета, након дочека авиона с вакцинама, предвиђене су изјаве за медије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (53)

vladimir

28.02.2021. 23:25

Ne znam da li vi uopšte razumete "prisustvo" Rusije na planetarnom i ako hoćete istorijskom nivou, i da je SAMO prisustvo Rusije dovoljan razlog za opstanak PRAVOSLAVNOG sveta i samim tim i Srbije, i da nam NIKADA /direktno/ nisu "pomogli", pomažu nam u KONTINUITETU - samo zato što postoje! Kada to shvatite onda će te biti razuman, normalan i koliko toliko pismen čovek! Da li vi to SHVATATE?

Slobodan

01.03.2021. 00:44

Ova slika govori više od hiljadu reči, Hvala puno Putinu i celoj bratskoj Rusiji na velikoj pomoći našoj zemlji. Uvek smo imali dobru saradnju i samo ovako treba da nastavimo da se borimo to je budućnost za obe države iza oba naroda.

maja

01.03.2021. 08:35

Pobedićemo mi ovaj opaki virus samo ako nastavimo i ako budemo odgovorni i ako budemo svi poštovali mere. Pozdravljam ovakvu odluku što se tiče nabavke vakcina ovo će dosta značiti celom našem narodu.

Milana

01.03.2021. 11:05

Vučić radi danonoćno da se što veći broj građana Srbije zaštiti od kovida. Ceo svet je prijatno iznenađen rezultatima Srbije, i nijedan predsednik se nije ovoliko borio za živote svojih građana tokom pandemije Korona virusa.