ОПАСНО СЕ ПРИБЛИЖИО СРБИЈИ: Све о јужноафричком соју короне - заразнији и отпорнији на вакцину

Novosti online

28. 02. 2021. у 11:52

ОПАСНО СЕ ПРИБЛИЖИО СРБИЈИ: Све о јужноафричком соју короне - заразнији и отпорнији на вакцину

Фото unicef.org

ЈУЖНОАФРИЧКИ сој вируса корона, један од оних који посебно брине стручњаке због своје способности да умањи ефикасност вакцина, стигао је на праг Србије.

У четвртак су у Хрватској и Словенији забележени први случајеви ове нове, отпорније и заразније варијанте короне. У Хрватску су нови сој донеле две особе које су се вратиле из Занзибара, док је у Словенији он регистрован код доктора који се вратио из Намибије. Хрватски стручњаци већ упозоравају да је јужноафрички сој, за разлику од британског који увелико циркулише земљом, има особину да "избегава имунолошки одговор".

- Код британске варијанте није потврђено да у тој мери избегава имунолошки одговор што је пак случај код јужноафричке варијанте. Наиме, код јужноафричке варијанте уочено је да постоје неке мутације које повећавају вероватност да избегну имунолошки одговор, било да се смањи делотворност вакцине или да особе које су једном преболеле корону сада могу да буду подложне реинфекцији - објаснила је хрватска епидемиолошкиња др Горанка Петровић.

Шта до сада знамо о опаснијем соју короне који се приближио нашој земљи?

Најзаразнији тип короне

Власти Јужноафричке Републике су први пут 18. децембра саопштиле да варијанта корона вируса која се брзо шири у три провинције изазива забринутост. Назвали су је 501И.В2 и открили да доприноси растућој стопи инфекције у Јужној Африци у јануару. И за овај сој ковида се верује да се лако преноси, нешто налик британском за који су научници рекли да је заразнији за 56 одсто него претходни типови короне.

EPA

 

Геномско секвенцирање показало је да је ово другачија варијанта од оне идентификоване у Великој Британији, али и јужноафричка и британска варијанта деле мутацију Н501И у "спајк" протеину. Укратко, јужноафричка варијанта биолошки је слична британској, али са две додатне мутације које могу ометати ефикасност вакцине.

Отпорнији на вакцину

Амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДУ) рекао је да постоје "неки докази који указују на то да једна од мутација "спајк" протеина, Е484К, може утицати на неутрализацију неких поликлонских и моноклоналних антитела“.

Недавна студија из Јужноафричке Републике открила је да су и друге мутације у овом соју узроковале да антитела имају проблема са неутралисањем вируса. То има "импликације на стопу реинфекције и ефикасност вакцине", рекли су научници. Биотехнолошка компанија Модерна објавила је 25. јануара да, иако се чини да је њена вакцина ефикасна против те варијанте, "из опреза" развија додатну "бустер" вакцину која ће деловати специфично на јужноафрички сој. Компанија Фајзер је прошле недеље објавила забрињавајуће резултате - лабораторијско истраживање показало је да би јужноафрички сој могао за две трећине да смањи заштиту коју пружају антитела развијена након примљене вакцине те компаније.

AP photo

 

За потребе студије научници из Фајзера и Универзитета Тексас (УТМБ) развили су у лабораторији вирус који садржи исте мутације на "спајк" протеину као јужноафрички сој. Научници су тестирали вештачко произведени вирус на узорцима крви вакцинисаних особа и утврдили да је ниво антитела која неутралишу корону смањен за две трећине у случају јужноафричког соја у односу на ефекат најчешћег соја вируса из америчких истраживања. Резултати су објављени у часопису "Њу Ингланд журнал оф медисин (НЕЈМ).

Због тога што још није утврђен праг заштите, односно минимални број антитела потребан за заштиту од вируса, научници се сада надају да двотрећинско смањење не значи да ће вакцина бити неефикасна. Свеједно, компанија Фајзер је недавно најавила да ће радити на трећој, "бустер" дози своје вакцине која ће бити направљена тако да се посебно "обрачунава" са новим сојевима".

Резултати треће фазе испитивања вакцине АстраЗенеке, које је између осталог спроведено и у Јужноафричкој Републици, показало је да је управо у овој земљи цепиво имало најмању ефикасност. Због тога се посумњало да ће вакцина слабије деловати против јужноафричког соја, а из компаније су најавили да ће до јесени направити вакцину баш за ову варијанту.

Ускоро испитивања Модерне

Компанија Модерна у суботу је објавила добре вести - средином марта у Америци почињу испитивања вакцине против јужноафричког соја.

- Ускоро почињу испитивања прве фазе - рекао је водећи амерички епидемиолог Ентони Фаучи на конференцији за новинаре коју је одржао тим Беле куће задужен за борбу проптив ковида.Засад се неће проучавати "ефикасност, већ само сигурност и имуногеност" производа, односно његова способност да изазове имунолошку реакцију, прецизирао је Фаучи, додајући да ће се прва фаза спровести на малом броју људи.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)