ПОЧЕТАК КРАЈА ПАНДЕМИЈЕ? Др Ана Банко: Да ли је до нас или до вируса

Новости онлине

28. 02. 2021. у 10:20

ПОЧЕТАК КРАЈА ПАНДЕМИЈЕ? Др Ана Банко: Да ли је до нас или до вируса

Фото: принтскрин РТС

ВИРУСОЛОГ Ана Банко рекла је за РТС да је и даље много већа шанса да се вирус шири, да се људи заражавају, него стицање глобалног колективног имунитета бар у првим месецима од почетка вакцинације.

Ми ћемо 2022. моћи да причамо о крају што се тиче контроле над пандемијом, истакла је Ана Банко.

Епидемијска ситуација је тешка, имамо опомену током овог викенда да и ми успоримо како би то утицало на спречавање ширења вируса.

Вирусолог Ана Банко рекла је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да смо у овој ситуацији пред великим изазовом – и наша земља и све остале земље, а то смо знали још када смо прву вакцину регистровали крајем 2020. године.

"Дакле, када вакцина буде регистрована, тек предстоји изазов да свест људи и даље буде усмерена на контролу ширења вируса у хуманој полулацији", каже Банко.

Према њеним речима, вирус се брзо шири, велики је број заражених, број вакцина на укупан број људи у свету је мали, вакцине се дају у две дозе па је и даље много већа шанса да се вирус шири, да се људи заражавају, него стицање глобалног колективног имунитета бар у првим месецима од када је вакцинација почела.

"У овом тренутку је с једне стране недовољнио познавање ризика које носи моменат након примања прве и друге дозе, у клиничким испитивањима све вакцине су испитиване у једној и у две дозе у различитим концентрацијама", рекла је Ана Банко.

Доказано је клиничким студијама да се најбољи имунитет стиче након две дозе, у различитим размацима.

Др Банко каже да различит механизам вакцина на којима су произведене повезан са различитом динамиком стварања имунитета, можда је брже стварање антитела након РНК вакцине, што не значи да је њихова ефикасност коначно боља.

"Нарочито након примене друге дозе кинеске вакцине, динамика стварања антитела је спорија, стицање имунитета траје дуже, недеље након друге дозе морамо бити свесни да је период до стицања имунитета подједнако важан за чување себе и свих око нас", каже вирусолог.

ИМУНИТЕТ И АНТИТЕЛА

Одговарајући који је најбољи савет после имунизације, каже да антитела нису нужно једино мерило да смо имунизовани, јер осим антитела имамо и меморијски одговор.

"Једино лако и доступно мерило ефикасности вакцине у појединачним случајевима је мерење антитела, али је резултат радозналости", рекла је Банко.

"Не бих волела да се људи након мерења обесхрабре прерано, недељу дана од друге дозе, ако таква радозналост постоји да се измере, минимум након две или три недеље од друге дозе, мере се ИГГ антитела синтетисана на С протеин, то су антитела која ћемо имати у свим вакцинама које су код нас на тржишту", рекла је Банко.

ГОДИНУ ДАНА ОД ПАНДЕМИЈЕ, НОВИ СОЈЕВИ ВИРУСА

Банко каже да знамо да вируси имају еволутивну моћ развоја и да ће они мењати своје особине, на прављењу грешки у умножавању, 30.000 слова у генетичком материјалу постоји и поновно прекуцавање информација доводиће до грешака.

Велики број заражених доводи и до статистичких грешка које погодују вирусу. Појављују се нови сојеви као калифорнијски – то није необично у вирусологији.

Банко каже да вирус нема изузетно високу моћ мутација.

Препоручује да се контролише трансмисија уз пороцес вакцинације, секвенцирање генома и њихова обавезна пријава у светске базе података, затим тестирање серума оних који су прележали и вакицинисани, да ли реагују на нове варијанте, и коначно модификација вакцина.

"Позивајући се на стручњаке на глобалном нивоу превиђа се да ћемо 2022. моћи да причамо о крају што се тиче контроле над пандемијом", закључила је Ана Банко.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)