КУЋЕ КАФИЋИ НИЧУ "КАО ПЕЧУРКЕ": Платиш 200 динара за 24 сата, уђеш на шифру, а унутра 200 људи!

Novosti online

27. 02. 2021. у 22:32

КУЋЕ КАФИЋИ НИЧУ КАО ПЕЧУРКЕ: Платиш 200 динара за 24 сата, уђеш на шифру, а унутра 200 људи!

Фото: Новости

ПОРЕД неодговорних угоститеља корона журке све више организују млади тако што изнајмљују куће и викендице на ободима градова широм Србије и од њих праве "тајне кафане". Штавише, од тога су направили бизнис, а, да ствар буде гора, надлежне службе не могу да им спрече таква окупљања.

Већ недељама су хит међу младима "тајне кафане" на периферијама градова или у селима. Тинејџери су решили да доскоче забрани рада кафића после 20 часова изнајмљивањем кућа и викендица које раде од 00- до 24х.

- Изнајмили смо на месец дана викендицу поред града. Цена је смешна - 200 евра. Преко дана долазе људи, на улазу је кутија где остављају 200, 300 динара за улаз. Свраћају на кафу и дружење. Увече су журке, пуштамо музику, направили смо шанк, свако вече нам дође и до 150 људи - прича момак из једног града у Шумадији који је желео да остане анониман.

Како каже, у те "тајне кафане" долазе и средњошколци и студенти и нешто старији, па су многи од идеје како да се њих пет-шест дружи током короне сад направили бизнис.

Овај случај није усамљен. У околини већих градова готово да је немогуће изнајмити празне куће и сеоске викендице на дуже време.

Приватне корона журке већи проблем

Да су "приватне корона журке" у становима, кућама и викендицама можда и опасније од окупљања у угоститељским објектима указао је и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

- Поштовање мера у кафићима и ресторанима можемо да контролишемо, за разлику од окупљања по становима у које не можете да уђете и спречите људе да се окупљају. Београд се залаже за веће поштовање постојећих мера и кажњавање оних који их не поштују. Из тог разлога смо против скраћивања радног времена јер сматрамо да је боље контролисати ситуацију на терену у кафићима и ресторанима него пустити да се људи у већем броју окупљају у приватним кућама - истакао је Весић.

Како је рекао, све је мање угоститељских објеката у којима се одржавају журке, јер се организатори кривично кажњавају, а све је више таквих случајева у приватним кућама и становима.

Кривичне пријаве против угоститеља

Подсећања ради, пре скоро две недеље Прво основно тужилаштво одредило је притвор до 30 дана организаторима журке у клубу на Ташмајдану са чак 700 гостију. Притвор је одређен директору фирме Г.М и власнику Л.Д. Они се кривично терете због непоступања по здравственим прописима за време епидемије.

За ово дело предвиђена је новчана или казна затвора до три године. Исте казне прете и власнику односно менаџеру “Градске кафане” на Новом Београду М.М. (35) и В.Д. (31) који су претпрошлог викенда организовали корона журку са више од 400 људи у локалу.

Строга дискреција и шифроване улазнице

С друге стране, корона журке у становима, кућама и викендицама је знатно теже открити јер надлежне службе не могу да упадају у те објекте и пребројавају госте. Због тога се и те журке организују у строгој тајности и по унапред утврђеним правилима како би се уклонио сваки траг спољном свету.На такве журке могу да уђу само такозване особе од поверења односно људи који добро познају организаторе окупљања. Такве особе на окупљање могу да доведу и своје рођаке, пријатеље, али само ако ће гарантовати дискрецију. Често се као улазница за те затворене корона журке користи и шифра која се изговара на улазу у тачно договорено време.

Било које кашњење се не толерише. Врата се не отварају чак ни сталним гостима ако закасне. Ко уђе на корона журку не може ни да изађе кад хоће из објекта већ мора да најави излазак како би му “обезбеђење” обезбедило “безбедан” излазак.

Све се одвија иза затворених врата и прозора уз најчешће пригушено светло и музику.

Све више младих заражено

Да су корона журке у викендицама, становима и кућама узеле маха види се и по томе да се у последње време вирус све више шири и међу младима, па чак и тинејџерима.- Углавном је реч о старијим основцима и средњошколцима, што је и очекивано будући да се су вратили с распуста. С друге стране, не знамо да ли су се заразили у школи или у породици, јер су углавном и родитељи заражени, а знамо да су многи од њих искористили празнике да оду на зимовање. Срећом, та деца имају благе симптоме и не захтевају хоспитализацију, али је заиста повећан број прегледа – наглашава руководилац Дечје клинике КБЦ "Др Драгиша Мишовић" др Оливера Остојић.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)