РЕШАВАЊЕ СТАРИХ ПРЕДМЕТА: Више од 1,5 милиона предмета загушује судове

Танјуг

27. 02. 2021. у 12:31

РЕШАВАЊЕ СТАРИХ ПРЕДМЕТА: Више од 1,5 милиона предмета загушује судове

Фото: Ж. Кнежевић

ВРХОВНИ касациони суд (ВКС) донео је Јединствени програм решавања старих предмета у Републици Србији за период 2021-2025. године, који предвиђа низ системских, општих и посебних мера и препорука за смањење броја старих предмета у овом периоду.

Циљ је да се спровођењем Јединственог програма укупан број нерешених предмета у судовима у земљи који је на крају 2020. године износио 1.510.472 (око 570 нерешених предмета по судији) до 2025. године смањи на 1.000.000 (око 330 по судији) до 2025.

На овај начин би се учешће старих у укупном броју нерешених предмета, према актуелном тренду прилива, смањио на 2,61 одсто, наводи се поред осталог у овом акту.

Програм је у целости објављен на сајту ВКС, а поред осталог предвиђа да се годишњим распоредом послова у суду одреди да најстарије предмете у суду суде најискусније судије.

С друге стране, сугерише да расподелу предмета новоизабраним судијама треба вршити у складу са Судским пословником "тако да новоизабране судије не добијају у рад старе предмете одузимањем предмета од других судија у суду или тако што ће се сви нераспоређени стари предмети доделити у рад новоизабраним судијама".

Програм такође предвиђа системске мере, опште мере, мере које треба да предузме ВКС, Министарство правде, појединачни судови, судови на територији Београда, као и прекршјани судови.

Резултати судова у спровођењу овог Програма пратиће се путем података из централне статистике и података објављених на Интерактивној мапи судова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)