ТРАЖЕ ДИПЛОМУ, ПА ТУЖЕ: Осим на ветеринарима, адвокати покушавају да зараде и на месним заједницама

В. ИЛИЋ

27. 02. 2021. у 13:00

ТРАЖЕ ДИПЛОМУ, ПА ТУЖЕ: Осим на ветеринарима, адвокати покушавају да зараде и на месним заједницама

Фото З. Јовановић

ПОСЛЕ неколико десетина ветеринара широм Србије, углавном из сеоских подручја, који су завршили на суду због тога што истом физичком лицу, које се позвало на Закон о доступности информација од јавног значаја, нису одговорили на питање о плаћању струје, слична невоља запретила је и бројним председницима сеоских месних заједница.

На удару се нашао први човек МЗ Полом - Перо Петровић, на чију адресу је стигао допис од жене из Ћићевца, која је затражила одговоре на питања о степену његовог образовања и месту где је завршио школовање, а све на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

- Кад сам примио пошту и отворио је, одмах ми је било сумњиво зашто неку жену из Ћићевца занима моје школовање, јер она сигурно не зна ни где се моје село налази. Хтео сам да бацим тај папир, али онда сам се сетио случаја са ветеринарима и решио све да проверим.

Речено ми је да се те преваре последњих месеци учестало понављају, нарочито су на мети села и њихови мештани. Зато сам одговорио и вратио пошту назад - рекао је Петровић.

СУДИЈАМА ВЕЗАНЕ РУКЕ

СА проблемима је упознат и председник Општине Горњи Милановиац Дејан Ковачевић, који нам је рекао да питања не постављују особе из овог места:

- Овакви дописи шаљу се циркуларно и питања се упућују без неког реда било којој институцији, да би се прекршио рок одређен законом и да се кроз судски поступак надокнаде трошкови. Сматрам да је ово један од начина на који адвокати зарађују, док су судовима везане руке. Они се не баве тиме каква су питања постављена и да ли су заиста од јавног значаја, већ само проверавају да ли је закон прекршен или није, а сваким изостанком одговора или недостављањем на време закон је свакако прекршен.

Перо Петровић, Фото Приватна архива

Међутим, он није једини који је добио пошиљку са идентичном садржином. Исто писмо стигло је и на адресе његових колега из оближњих села.

- Председнику МЗ Ручићи стигло је исто питање. Ни он није хтео да одговори, пошто је сматрао да је нека грешка. Зато апелујем на све људе којима стигне допис у којима се траже информације од јавног значаја да одговоре, јер ако то не учине у законском року од 15 дана, мораће да плате велике новчане казне. Месне заједнице не спадају директно у органе јавне власти, али у ширем смислу то представљају, јер врше јавна овлашћења, па су по основу тога у обавези да одговоре - казао је Петровић.

Слична питања стигла су и на адресу ЈКП у општини Горњи Милановац, иако су информације о раду овог предузећа објављене на порталу општине. Ипак, било ко има право да исто питање постави и добије писани одговор. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Jamko

27.02.2021. 13:29

Zakon kaže da ako je oštećen može da podnese prekršajnu prijavu. Sudije mogu da traže od tih prevaranata dokaz da li su oštećeni. Možda traze preobimnu dokumentaciju.Nisu baš sudijama vezane ruke.