КИСИЋ О ПОНАШАЊУ У ЗИМСКИМ ЦЕНТРИМА: Инспекције пишу казне, али само уз колективну одговорност можемо да победимо корону

Танјуг

26. 02. 2021. у 18:08

ЈЕДИНО колективном одговорношћу можемо да се изборимо са епидемијом корона вируса, поручила је данас чланица Кризног штаба, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

КИСИЋ О ПОНАШАЊУ У ЗИМСКИМ ЦЕНТРИМА: Инспекције пишу казне, али само уз колективну одговорност можемо да победимо корону

Фото: Принтсцрее

Она је на конференцији у Палати Србија рекла да се већина грађана понаша одговорно и савесно, али да је борба са короном продужена због мањег броја оних се не придржавају прописаних мера.

- Испада као да стално нападамо и грдимо, али то је више из очаја јер желимо да укажемо да знамо како да се инфекција спречи, а опет то се не дешава - рекла је Кисић Тепавчевић.

Одговарајући на питање новинара зашто грађани који поштују мере морају да испаштају због тога што зимски центри нису били затворени иако се знало да ће то бити заришта короне, Кисић Тепавчевић је рекла да је тачно прописано како и под којим условима ти, угоститељски и други објекти могу да раде.

- Чим је дошло до заражавања на појединим местима, јасно је да се нису поштовале мере. Имамо велики број инспекција које то контролишу, а поготово у последње две недеље велики број и казни и санкционисања особа које су организовале таква окупљања - рекла је Кисић Тепавчевић.

Навела је да је максималан број инспектора на терену и да су у контролу поштовања прописаних мера укључени сви сектори који могу да помогну.

- Али, уколико не преузмемо улогу да смо сопствени инспектори, сопствени контролори, не можемо да успемо, сигурно - додала је Кисић Тепавчевић.

Упитана да прокоментарише како ће се ковид пасоши односити на људе који не могу да приме вакцину због алергије, а желе, одговорила је да се још увек не зна како ће ковид посоши функцинисати, али да је чињеница да поједини не могу да приме вакицну.

- Суштина је да постоје особе које не могу да приме вакцину - желе, а не могу и управо је наша улога да их нашим имунитетом заштитимо тако што се ми вакцинишемо - рекла је Кисић Тепавчевић.

Додаје да вакцинацијом не штитимо само себе, већ и људе око себе, а нарочито оне који не могу да приме вакицну.

- Вакцинацијом ослабљујемо вирус, те тако и особа која није примила вакицну ако се зарази неће се разболети или неће имати тешку форму болести - објаснила је Кисић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)