ВИШЕ ОД 90 ОДСТО ПОЛИПА ЈЕ СРЕЋОМ ДОБРОЋУДНО: Професор др Милош Бјеловић, о дигестивном тракту, и могућностима адекватног лечења

И. Ковачић

27. 02. 2021. у 11:30

ВИШЕ ОД 90 ОДСТО ПОЛИПА ЈЕ СРЕЋОМ ДОБРОЋУДНО: Професор др Милош Бјеловић, о дигестивном тракту, и могућностима адекватног лечења

Фото Приватна архива

УКОЛИКО пијете лекове за смањење желудачне киселине, имате хеликобактерију, пушите и гојазни сте, велики је ризик да се у вашем дигестивном тракту појаве полипи.

Ове израслине су већином доброћудне, али неке ипак носе ризик да постану малигне.

У интервјуу, за "Новости", професор др Милош Бјеловић, абдоминални хирург Клиничког центра Србије, каже да се полипи могу јавити у свим деловима органа за варење, од једњака до дебелог црева:

- Ипак, нејчешћи су у желуцу и дебелом цреву. Како се стари, ризик за њихову појаву постаје већи, а готово да не дају никакве симптоме. Зато се углавном откривају случајно током гастроскопије и колоноскопије. На срећу, више од 90 одсто ових израслина је доброћудно.

Крв у столици

МОЖЕ ли крв у столици да буде последица полипа?

- Може, наравно. Појава крви у столици може да буде и знак рака дебелог црева, хемороида, дивертикулозе и запаљења дебелог црева. Зато појава крви у столици увек треба да буде довољан разлог да се потражи медицинска помоћ и обаве испитивања.

Како се утврђује да ли је полип злоћудан?

- Када је о желудачним полипима реч, тада изглед и локација могу да буду од значаја у процени типа полипа. Ипак, дефинитивна дијагноза поставља се биопсијом и хистолошким прегледом. Иначе, полипе у желуцу делимо на епителне и аденоматозне. Епителни могу да буду полипи фундусних жлезда, или хиперпластични полипи. Полипи фундусних жлезда изгледају као мале, глатке и заравњене квржице.

Зашто они настају?

- Обично као последица дуготрајног узимања лекова за сузбијање желудачне киселине, али имају мали потенцијал да постану малигни. Хиперпластични полипи се јављају у гроздовима и могу да буду расути по читавом желуцу. Удружени су са хроничном упалом слузнице желуца, па се обично налазе на ободу чира или су удружени са хроничним гастритисом, посебно када је проузрокован хеликобактеријом. Они, такође, имају мали потенцијал да постану злоћудни. У случају да је хеликобактерија адекватно излечена, ови полипи могу да нестану.

Важне здраве навике

ШТА може да се уради да би се спречила појава полипа?

- У првом реду требало би се прдржавати здравих навика. Требало би да се повећа унос воћа и поврћа у исхрани, а смањи унос масти и црвеног меса. Неопходно је и да се ограничи унос алкохолних пића и прекине пушење. Саветује се и редовна физичка активност и редукција телесне масе у случају гојазности. Није згорег ни да се потражи савет лекара о узимању препарата који садрже калцијум и витамин Д.

А аденоматозни полипи?

- Они су под ризиком од трансформације у правцу карцинома и обично се налазе у завршном делу желуца. Због високог ризика од настанка карцинома, овај тип полипа увек треба уклонити. У случају да се ради о малим полипима, саветује се ендоскопско уклањање. У случају већих, који могу бити тумор или је то већ потвђено претходном биопсијом, саветује се хируршко уклањање.

Да ли понекад ови полипи дају симптоме?

- Када је желудачни полип велики, може да проузрокује појаву крвављења и анемије или бол у горњим партијама трбуха. У случају да велики полип блокира излазни део желуца, може да проузрокује повраћање. Тада се саветује његово хируршко уклањање.

Какви могу да буду полипи у деблом цреву?

- Као и у случају желуца и у дебелом цреву јављају се два основна типа - доброћудни и они који носе ризик од настанка карцинома. У доброћудне се сврставају хиперпластични, инфламаторни и хамартоматозни полипи. Ови полипи обично немају тенденцију трансформације у правцу карцинома. Међутим, инфламаторни полипи могу да буду удружени са улцерозним колитисом и Кроновом болешћу. Иако инфламаторни полипи не носе ризик од трансформације у правцу карцинома, ове хроничне упалне болести, са којима су често удружени, носе тај ризик.

Када настаје ризик од развоја малигнитета?

- Што је полип у дебелом цреву већи, већи је и ризик од трансформације у правцу карцинома, посебно у случају аденоматозних полипа. Иначе, полипи у дебелом цреву могу да настану код свих одраслих особа, у свим старосним групама, с тим да се учесталост појављивања повећава са годинама старости, а посебно после 50. године живота. Ризик је увећан код гојазних особа, пушача и особа са неадекватно контролисаним дијабетесом типа 2. Такође, исхрана може да буде повезана са настанком полипа и рака дебелог црева. Посебно прекомерно уношење црвеног меса и животињских масти, уз мали унос житарица, воћа и поврћа.

Да ли је појава полипа генетски условљена и могу ли се јавити у младости?

- Код једног броја особа, чији су ужи чланови породице имали полип или тумор дебелог црева, склоност ка настанку није генетска већ је последица дуготрајне изложености сличним факторима ризика. Међутим, постоје и наследне склоности. У том случају реч је о Линчовом синдрому и фамилијарној аденоматозној полипози. Линчов синдром је најчешће наследно обољење које проузрокује појаву полипа у дебелом цреву, који се брзо трансформишу у правцу карцинома. Фамилијарна аденоматозна полипоза (ФАП)је ретко обољење које проузрокује појаву великог броја полипа дуж читавог дебелог црева. Полипи се јављају у тинејџерском узрасту. Уколико се већи полипи не уклањају систематски, ризик за настанак карцинома пре навршене четрдесете године живота је практично стопостотном. У друге генетски детерминисане разлоге за полипозу дебелог црева сврставају се Гарднеров и Поитз-Јегерсов синдром.

На основу чега пацијент може да посумња на ову врсту патологије?

- У већини случајева нема никаквих симптома. Ипак, велики полипи могу да проузрокују појаву крвављења и анемије или бол у трбуху. У случају да велики полип блокира пролазак садржаја кроз дебело црево, може настати затвор или чак везана црева. Особе са необјашњивом анемијом требало би да ураде ендоскопски преглед желуца и дебелог црева, јер је крвављење из желуца или дебелог црева, најчешћи узрок анемије код мушкараца, а после гинеколошког крвављења, други најчешћи узрок анемије код жена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)