90 ОДСТО ПАЦИЈЕНАТА У АРЕНИ МОРА НА КИСЕОНИК: Више се болесника прими, него што се отпусти

Novosti online

26. 02. 2021. у 10:06

90 ОДСТО ПАЦИЈЕНАТА У АРЕНИ МОРА НА КИСЕОНИК: Више се болесника прими, него што се отпусти

Фото П. Милошевић

У ПРИВРЕМЕНОЈ ковид болници у Штарк арени у Београду тренутно је смештено 330 пацијената, од којих 90 одсто захтева континуирану кисеоничну терапију, изјавио је медицински координатор те болнице, потпуковник Предраг Богдановић.

- Тренутно имамо 330 пацијената. Последњих неколико дана се тај број увећава за око 20 болесника дневно, с обзиром на то да примимо између 40 и 50 нових болесника, а између 20 и 30 отпустимо - рекао је Богдановић за Танјуг.

Навео је да се у Штарк арену примају пацијенти са тежом клиничком сликом који имају озбиљне компликације инфекције, обостране упале плућа, те додао да су ту смештени млађи пацијенти, између 20 и 40 године, али и они старости више од 80 година, чак и до 90.

Најмлађи пацијент који је тренутно смештен у Штарк арени има 23 године, а најстарији 89 година, прецизирао је Богдановић.

Појаснио је да пацијенти старије животне доби имају озбиљне хроничне, придодате болести и да је самим тим тешко пратити њихово здравствено стање, али и лечити их од инфекције корона вируса јер, подсетио је, болесници захтевају не само лечење већ и негу.

- Последњих дана примећујемо појаву новозаражених пацијената који су примили прву дозу вакцине. То је зато због тога што нису испоштовали прописане противепидемијске мере и савете лекара - да након три недеље од прве дозе вакцине следи ревакцинација, па након тога три недеље заштите од заражавања јер је организуму потребно да се створи имунитет како би се заштитио од инфекције -  рекао је Богдановић.

Објаснио је да заштита није стопостотна и да се и даље морају спроводити противепидемијске мере јер је, додаје, вакцина само заштита да се не добије озбиљнији облик болести, да се не заврши у болници.

Навео је да су пацијенти тежи за лечење с обзиром на то да у старту подразумевају примену озбиљније терапије по протоколу за лечење инфекције корона вируса, као и примену континуиране кисеоничне терапије.

- Наши пацијенти већ сада, њих 90 одсто, захтевају континуирану кисеоничну терапију тако да резерве кисеоника које имамо, које смо раније трошили са већим бројем болесника за седам дана, сада потрошимо са мањим бројем болесника за три дана -рекао је Богдановић.

Истакао је да се у привременој болници у Штарк арени, као и у другим болницама, спроводи сва терапија која је прописана националним протоколом за лечење ковид болесника.

Богдановић је апеловао на све грађане да се строго придржавају противепидемијских мера - носе лична заштитна средства у свим приликама и избегавају непотребан социјални контакт у смислу дружења у већим групама, одлазака на зимовање...

- Ово распламсавање епидемије, које нам се поново дешава, последница је нашег неодговорног понашања -  рекао је Богдановић и поручио да само заједничким снагама и одговорним понашањем може контролисати и привести крају епидемију вируса корона.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)