ПОЧЕЛО ШТАМПАЊЕ ТЕСТОВА: Припреме за завршни испит у основним школама, министар најавио посебне мере заштите

Љ. Б.

26. 02. 2021. у 12:30

ПОЧЕЛО ШТАМПАЊЕ ТЕСТОВА: Припреме за завршни испит у основним школама, министар најавио посебне мере заштите

Фото Танјуг

ШТАМПАЊЕ тестова за пробни завршни испит за осмаке, који се одржава 26. и 27. марта, приводи се крају у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, а наредне недеље почиње штампање тестова за завршни испит, који је планиран за 23, 24. и 25. јун.

Влада Србије обезбедила је прошле године Заводу машину за штампање тестова, а ове године добили су још једну, те су тако постигнути довољни капацитети, добијен је бољи квалитет штампе и остварена боља безбедност целог процеса рада.

- Циљ нам је да све активности у овој школској години завршимо на успешан начин без обзира на то што се налазимо у ванредном околностима, а Завод је сада инфраструктурно оспособљен да штампа све тестове - рекао је министар просвете Бранко Ружић који је посетио ту установу.

Министар је додао да је урађено доста и у процесу дигитализације, да је остварена сарадња са Факултетом организационих наука. Он је навео да ће ове године у Србији бити осам скенинг центара у којима ће се оцењивати тестови. Већину задатака прегледаће машине, рачунари, а мањи део прегледачи.

Тестови ће из Завода, пред малу матуру, у сарадњи са "Поштом Србије", бити дистрибуирани школским управама, уз асистенцију полиције.

- Ђаци на пробном завршном испиту могу очекивати теже задатке него на самој малој матури - рекао је директор Завода Бранислав Ранђеловић.

- Добијањем још једне машине за штампу, целокупан систем израде и штампања тестова је затворен, те се више неће дешавати да тестови доспеју у јавност.

Ранђеловић је навео да мале матуранте на завршном испиту у јуну очекује на тестовима већи број затворених питања - питања на која се заокружује одговор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)