ВИСОК СТЕПЕН ЗАШТИТЕ И НАКОН ПРВЕ ДОЗЕ: Српска докторка изнела важне податке о вакцини Астра Зенека

Novosti online

25. 02. 2021. у 20:18

ВИСОК СТЕПЕН ЗАШТИТЕ И НАКОН ПРВЕ ДОЗЕ: Српска докторка изнела важне податке о вакцини Астра Зенека

Фото: Г.Шљивић

ВАКЦИНА АстраЗенека недавно је стигла и у Србију. Позната је још и под именом оксфордска вакцина, а специјалиста за плућне болести др Славица Плавшић серијом твитова је објавила информације које до сада зна о овом цепиву.

- Астра Зенека, вакцина коју је произвела чувена британско-шведска мултинационална компанија са седиштем у Енглеској, у сарадњи са Оxфордом, праћена је доста контраверзним информацијама и студијама. Многе од њих се сматрају више политичким и везане су за Брегзит, Велику Вританију и њихове односе са ЕУ. У сваком случају, вакцина је добила дозволу за употребу у ЕУ и даје се и особама до 65 год. Принцип израде је најсличнији Спутњику В. Сматра је даје висок степен заштите не само од разбољевања, већ и од заражавања, што није случај са осталим вакцинама - започела је докторка, додајући да ће написати све што зна и позвавши друге да додају још прецизних података, уколико их имају.

- Процењује се да се примањем ове вакцине ризик од хоспитализације смањује за чак 94-95%. Оно што се зна, и што се већ јуче и данас показало, је да апликација вакцине доводи, чешће него код осталих, до високе температуре, локалних болова и слично, што престаје за дан-два - написала је докторка и податак који је сигурно најзначајнији.

Она је појаснила и зашто се друга доза ове вакцине прима тек после три месеца: "Код ове вакцине антитела се стварају јако брзо па се и имунитет брже развија. Зато је ревакцинација тек после три месеца. Сматра се да су у том периоду вакцинисани под великим степеном заштите од обољевања од средње тешких и тешких облика болести".

Др Плавшић је такође истакла да је према досад познатим истраживањима, ова вакцина ефикасна против свих сојева, осим против јужноафричког, где испитивања још трају.

(Мондо.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)