ОПЕТ ПЉУНУЛА НА СРПСКЕ ЖРТВЕ: Бисерко хвали филм о Сребреници - „Дара из Јасеновца“ злоупотребљена прича

Novosti online

25. 02. 2021. у 13:55

ОПЕТ ПЉУНУЛА НА СРПСКЕ ЖРТВЕ: Бисерко хвали филм о Сребреници - „Дара из Јасеновца“ злоупотребљена прича

Фото АП

ОСНИВАЧИЦА и председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко коментарисала је филм "Дара из Јасеновца" и причу о трагичном страдању у усташким логорима назвала "настојањем режисера филма Предрага Антонијевића, да негира или минимизира причу о ратним злочинима, односно злочину геноцида у Босни и Херцеговини".

Бисерко је још једном пљунула на српске жртве и покушала да дискредитује сваки развој културе сећања код српског народа као најстрадалнијег народа на овим просторима у два светска рата и ратовима деведесетих.

-Тај филм је инструмент, у функцији приказивања Срба као искључивих жртава. За негирање свега онога што се десило деведесетих и на неки начин као оправдавање онога што се тада десило. То је једна злоупотребљена прича која је трагична сама по себи, наравно. Али, начин на који се она пласира данас, и на који се мобилишу млади људи, који ништа о томе не знају, је трагична и за Србију и регион - рекла је Бисерко за Радиосарајево.ба.

Трагично је, како тврди Бисерко, и "то што се жртве Јасеновца на овај начин деградирају, јер се користе у ту сврху. То је ионако трагична прича сама за себе, али је начин на који се то данас функционално користи, наравно, јесте, такође, трагичан", сматра она.

Према речима Бисерко, то је, у суштини, реакција на филм "Qуо вадис, Аида". Она је потом наставила да хвали филм о Сребреници, наводећи да Јасеновац сада не би требало помињати јер се ради о "причи из другог времена"

-Наравно да је важно да се у Европи о том злочину говори - да се не би поновио. Посебно јер се у том филму и целој тој причи око Сребренице указује да је међународна заједница сувише касно реаговала или уопште није реаговала. Али, сада се увлачи једна прича из другог времена и контекста - да би се то све умањило, зато што и бројчано надмашује оно што се у Сребреници десило итд. То је погрешан приступ. Чињеница да они, рецимо, негирају да се о томе никада раније говорило, да Југославија никада није говорила о Јасеновцу, је, такође, нетачно. Има толико доказа о томе поготово у Хрватској. Има доста књига, документарних филмова... Тако да ви имате те паралелне интерпретације- наводи она.

Гага Антонијевић није био изненађен одлуком да „Дара из Јасеновца“ не уђе у ужи избор за Оскара.

-Ово није ништа што нисмо очекивали. То је политички ефекат. Филм није посматран кроз призму филма, већ кроз призму политичке пропаганде. Критике у часопису „Варајети“ су почеле хајку, а оно што пише „ЛА Тајмс“ је још монструозније и иде корак даље у нападима на филм. Они негирају српско присуство у Јасеновцу, оптужују нас да злоупотребљавамо тај логор. Ја сам малтене, по њима, на силу угурао у филм Србе у Јасеновац - рекао је за „Ало“ Гага Антонијевић.

Бисерко није могла да издржи, а да не нападне и државни врх Србије. Ово је посебно интересантно ако се има у виду да је држава помогла у снимању овог филма, а то се у круговима Соње Бисерко и њој сличних не прашта. Она је готово злурадо коментарисала Бајденово писмо Београду и Приштини, тврдећи да је вођство Србије у паници због најава америчке администрације "да ће се посао и у Босни и на Косову завршити".

-Добили су писмо и Београд и Косово да треба да дође до нормализације односа. Они су свесни да Запад завршава ту причу и заокружује ово као свој геостратешки интересни простор. Прича Београда мало држи воду. Они су просто у паници јер знају да се то приводи полако крају. Тако да врше све те малверзације, манипулације - да би умањили ефекат тога. Врло је јасно да Запад иде у завршавање тог посла на Балкану, који је и остао отворен толико дуго - закључила је Бисерко.

Тако је наставила традицију пљувања по сопственом народу и раду против интереса Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)