СВИ ЧЛАНОВИ КРИЗНОГ ШТАБА ЗАБРИНУТИ: Пооштравање мера у најави - Предлог је да раде само ови објекти!

Novosti online

25. 02. 2021. у 11:15

СВИ ЧЛАНОВИ КРИЗНОГ ШТАБА ЗАБРИНУТИ: Пооштравање мера у најави - Предлог је да раде само ови објекти!

Фото: Танјуг

НАРАВНО да смо далеко од нечега што бисмо могли да назовемо крајем епидемије вируса корона. Добро је што је велики број вакцинисања, али то не може да се пореди са завршавањем епидемије, изјавио је за РТВ др Срђа Јанковић, имунолог и члан Кризног штаба владе Србије за борбу против вируса корона.

Он је нагласио да је имунитет нешто што ће доћи и вакцинација не сме да буде мотив за опуштање.

- Масовна вакцинација је феномен који ће помоћи да буде мање заражавања и да буде што мање жртава, услови за погоршање постоје, треба да се преиспитују и мере које су на снази треба да се доследно спроведу, и ригорозно и доследно - истакао је др Јанковић.

Како је навео, дошли смо у одређену тачку да би сутра била одлука донета о неопходном пооштрењу мера.

Др Срђа Јанковић / Фото Танјуг

 

- Викенди су велики проблем, предлог је да раде само продавнице где су насушне потребе, апотеке и бензинске станице. Сваки лекар, и у Кризном штабу, је за то да се ригорозније спроводе мере и надзор, јер имамо ситуацију која прети погоршањем - рекао је он.

- Пожар се лакше гаси док је мали. Желимо да делујемо превентивно и потребно је деловати проактивно - поручио је др Јанковић.

- Трудимо се, чинимо се све што је у моћи Кризног штаба да се оствари разумевање око општег добра. Друго је законски аспект, а ако су неке мере добиле извршну снагу, онда постоје органи који се брину о њиховом старању - навео је он.

- Суштина превенције остала је иста. Вирус може да мутира, није најбитније који је подтип вируса. Вакцина делује на све, потребно је спречити заражавање, смањити ризик преношења вируса са особе на особу, смањити сва окупљања која нису насушно потребна - истакао је др Јанковић додавши да што се мање људи зарази, то ће мање бити и оних са тежом клиничком сликом и смртним исходом.

У Новом Саду се повећава број новооболелих

- Оно што је чињеница јесте да се повећава број новооболелих и број првих прегледа у Новом Саду. У сваком случају ситуација је као и у целој држави, повећава се број новооболелих - изјавио је др Драган Стајић, члан Градског већа Новог Сада задужен за здравство.

Фото: Н. Карлић

 

- Од 26.11. прошле године проглашена је ванредна ситуација. У Новом Саду ванредна ситуација даје могућност да све ресурсе који су нам доступни промптно употребимо да бисмо заштитили здравље грађана - рекао је он.

Стајић је поручио да оног момента када се процени кршење прописа одмах се пишу кривичне пријаве. До сада су то биле прекршајне пријаве.

- Оно што морамо да понављамо јесте да је потребно стално се придржавати мера - рекао је Стајић.

Тиодоровић: Тренутна ситуација више није изненађење

Проф.др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба, истакао је да тренутна ситуација више није изненађење.

- Имамо ситуацију да се спроводе мере. Ситуација се смири, а онда, као што је било у јуну и децембру, неспровођење мера, превише опуштања, и имамо један удар који је почео да се одвија, Ариље, Врање, Краљево, Кула, Београд, стварно велики број је примити 60 пацијената у ковид болницу у Батајници и за очекивати је да ће у наредним данима бити пораст броја оболелих од коронавируса - рекао је др Тиодоровић.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

 

Према његовим речима, не можемо се вратити у нормалу, ни цео свет, док не буде епидемија под контролом.

- Трећи талас који ће вероватно бити и у марту месецу било би добро да се сведе под контролу, вероватно ћемо имати трећи талас, али се бојим да нећемо моћи да га контролишемо - изјавио је др Тиодоровић.

- Није изузетак због вакцинације пораст оболелих, и у Србији се то дешава. Нови сој има лакше карактеристике заражавања, али није таквог потенцијала да изазове велики скок оболевања - рекао је он.

- Може се рећи да много више зна медицинска наука него децембра претпрошле године, али ово је до сада најтежа пандемија. Може се упоредити са шпанском грозницом, после сто година имамо једну тешку пандемију - нагласио је др Тиодоровић.

- Довољно је да мутације вируса изазивају респект, појављују се и разни сојеви, мутације вируса, преко 100 нових сојева овог вируса корона има - истакао је.

- Ако бисмо спровели вакцинацију, да обезбедимо 2,5 милиона вакцинисаних, могли бисмо да достигнемо 60,70 одсто колективног имунитета, и сведемо под контролу вирус - рекао је др Тиодоровић за РТВ.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)