СРПСКИ ФРАНКОФИЛИ И РАЗВОЈ ПОЗОРИШТА: Предавање др Александре Колаковић на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

В. Н.

24. 02. 2021. у 18:54

СРПСКИ ФРАНКОФИЛИ И РАЗВОЈ ПОЗОРИШТА: Предавање др Александре Колаковић на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Фото: КЦНС

ПРЕДАВАЊЕ др Александре Колаковић на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада „Српски франкофили и развој позоришта крајем 19. и почетком 20. века“ може се погледати на Jутјуб каналу КЦНС.

Пројекат „Франкофонија и Народно позориште“ говори о одржавању презентација и јавних читања драма савремених француских аутора на сцени овог позоришта и потписан је у јануару ове године. Ово је само логичан наставак угледања српског позоришта на француске узоре које датира још од прелаза са 19. у 20. век.

Позориште у Београду је захваљујући франкофилима попримило вишеструке улоге, поставши тако место разоноде, али уједно и настанка значајних идеја политичког карактера које су у одређеној мери мењале српско друштво и државу. Успону Народног позоришта у Београду допринела је европеизација српске културе коју је умногоме спроводила група тадашњих интелектуалаца окупљена око „Српског књижевног гласника“. Том приликом управу наизменично воде Драгомир Јанковић, Милан Грол и Милан Предић, од којих су се последња двојица и школовала у Паризу.

Предавање Александре Колаковић осветљава кључне личности у српској средини које су пре скоро једног века по повратку са студија преносиле француску културу и директно и/или индиректно утицале на развој српског позоришта на француским узорима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)