ДА ЛИ ДОЈИЉЕ ТРЕБА ДА ПРИМЕ ВАКЦИНУ: Др Ђерлек решио дилему, а ево како да се понашају хронични болесници

Novosti online

24. 02. 2021. у 18:42

ДА ЛИ ДОЈИЉЕ ТРЕБА ДА ПРИМЕ ВАКЦИНУ: Др Ђерлек решио дилему, а ево како да се понашају хронични болесници

Фото: Танјуг/Раде Прелић

ВАКЦИНАЦИЈА против корона вируса је увелико у току, али поједине групе грађана нису сасвим сигурне да ли треба да се вакцинишу – међу њима су дојиље и хронични болесници, а дилему је решио др Мирсад Ђерлек.

- Што се тиче хроничних болесника, има много кардиоваскуларних, болесника који имају плућне болести, цереброваскуларне. Ти болесници ако су у акутном стању, тј. погоршању, не могу да приме вакцину, морају мало да се залече- рекао је он гостујући на РТС-у.

- Што се тиче дојиља, имамо много питања, на почетку вакцинације је било да је то контраиндикација јер немамо много студија које су валидне да кажу да ли може или не може. Ми смо то проследили као Национални кооординациони тим стручном комитету односно НИТАГ-у и проф. Љиљана Денић је консултовала Републичку стручну комисију, проф. Љиљану Станковић која је национални координатор за дојење и председник Републичке комисије за подршку дојењу. Данас сам консултовао и др Срђу Јанковића. То су најутицајнији и најстручнији људи што се тиче имунологије и, ипак је препорука, није обавеза, да изузмемо жене које су у лактацији а радно активне и изложене ризику, да ипак могу да се пријаве и да се вакцинишу. Препорука је због тога што вероватноћа да вакцина нанесе малу штету је изузетно ниског степена у односу на корист која може заштитити бебицу јер већ смо у 'Драгише Мишовића' имали пет-шест бебица које су имале ковид.

Др Мирсад Ђерлек је истакао и да је најважније то што имамо довољно вакцина, а до што поједини људи чекају на вакцинацију је нормално и зависи од вакцине коју су одабрали.

- Добили смо 1,5 милиона дозе Синофарма, али нисмо добили толико доза Спутњика и Фајзера и ако сте се одлучили за те вакцине, наравно да морате чекати- рекао је државни секретар у Министарству здравља, а ево шта каже на питање да ли неко може да се предомисли у вези са тим коју ће вакцину примити.

- Може да се предомисли, све до доласка на вакцинални пулт.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)