ЂЕРЛЕК НАЈАВИО НОВЕ МЕРЕ: Расте број заражених, а лечење је веома скупо - економија не може да стане

Novosti online

24. 02. 2021. у 18:28

ЂЕРЛЕК НАЈАВИО НОВЕ МЕРЕ: Расте број заражених, а лечење је веома скупо - економија не може да стане

Фото: Танјуг/Раде Прелић

ДРЖАВНИ секретар министарства здравља Мирсад Ђерлек најавио је данас током гостовања на РТС-у да ће нове мере у борби против коронавируса бити донете до петка.

- Сваки дан пратимо као и сви ви и видимо повећање бројева, пре свега број новооболелих и то директно утиче на број хоспитализованих, данас смо већ на 3.760, број на респираторима се држи око 150, то су бројке које забрињавају. Мислим да ће чак и четвртак и петак бити бројке које ће бити, ако не на овом нивоу, онда више. Не бисмо желели да се понови неки сценарио да нам се отме ова епидемија из контроле- рекао је Ђерлек.

Он је такође навео да је лечење оболелих скупо, али да борна за животе на првом месту, али да све мора да се усклади и са економском борбом. 

- Оно што се вага, а то од почетка радимо, то је борба за здравље и животе наших грађана, да се усклади са економском борбом. Али, борба за живот је пре свега број један. Али нам за то да улажемо оволика средства треба новац и обезбедити ово све", рекао је Ђерлек. Можда је неумесно, али претерано је скупо лечење оболелих- казао је он.

На питање зашто нису затворени планински центри Ђерлек је истакао да живот у Србији не може да стане, али како каже, нада се да ће до петка бити донето најбоље решење по питању мера против пандемије. 

- Живот у Србији не може да стане, не може да стане економија. Од почетка државни врх води једну борбу против ковида-19 и досад смо успевали да решимо многе тешке задатке. Надам се да ће се до петка донети најбоље решење за ову земљу, и за наше пацијенте и за нашу економију и ми нећемо одустати од принципа да епидемиолози воде ову епидемију, морамо да слушамо наше епидемиологе- рекао је Ђерлек.

 - Морамо размишљати и са аспекта економије, да бисмо ово све обезбедили, ковид болнице и економске подстицаје, обезбеђивање лекова, вакцина... морамо размишљати о економији, али кад стављамо економију и животе, увек смо рекли да то није за поређење, здравље и животи су увек на првом месту. Али, увек се може направити добар баланс- додаје он. 

- Оно што ми из Националног координационог тима очекујемо, ако будемо наставили овим темпом, очекујем да ћемо до краја дана бити близу пола милиона ревакцинисаних против ковида, ако наставимо овим темпом, оптимистично је и реално очекивати да до краја јуна имамо 2,5 милиона ревакцинисаних и да мирније дочекамо лето. За то је потребно много труда, рада, стрпљења. Морамо поштовати епидемиолошке мере, видели сте претходних дана ковид журке, скијалишта и све то, одмах плаћамо цену- закључује Ђерлек.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)