ОПАСНЕ ЗАБЛУДЕ О ВИТАМИНУ Д: Др Марина објаснила све о суплементима

Novosti online

24. 02. 2021. у 16:49

ОПАСНЕ ЗАБЛУДЕ О ВИТАМИНУ Д: Др Марина објаснила све о суплементима

Фото: Принтсктин/ ТВ Прва

ЕНДОКРИНОЛОГ проф. др Марина Николић Ђуровић рекла је, гостојући у једној емисији, да је суплементација витамина Д3 изузетно важна, нарочито сада током пандемије корона вируса, и објаснила које су количине и вредности пожељне, али и које могу бити токсичне.

Недостатак витамина Д3 може се манифестовати као слабост, малаксалост и бол у мишићима. Докторка Марина наглашава да не уносимо довољно витамина Д3.

- То не радимо уопште, нисмо ни радили док није дошло до појаве пандемије када је схваћена важност примене витамина Д3. Пандемија је показала да у свету постоји и епидемија дефицита, пацијенти су бројни, 30 до 50 одсто становништва на глобалном нивоу има дефицит. Студије и то бројне су показале да је важан за респираторни тракт и спречавање инфекција тог система, показано је да је и инфекција короном ређа код особа које имају нормалан ниво. То је, ако одете у лабораторију, од 75 до 150 наномола по литру, или 30 до 60 нанограма по милилитру- рекла је она

Тај број би требало "подићи", идеална би била много већа доза суплемената.

- У зависности од присутног нивоа витамина, ако се ради о пацијентима који имају и хроничне болести, шећерну болест, висок притисак, опструктивне болести плућа, потребно је повећати ниво витамина Д3, тада морају бити виши од 100 наномола на литар. Суплементација зависи од тога шта пацијент узима, ми сада предлажемо минимум 2.000 ИЈ (интернационалних јединица) дневно, или у зависности од тога које се капи узимају и колико садрже, на основу тога процените количину. Ако има 400 ИЈ, узмите пет капи, и тако редом, али 2.000 ИЈ дневно- нагласила је.

Постоји максимална препоручена, али и доза која може имати токсични ефекат.

- Сигурно је максимална доза коју можете безбедно да узмете 4.000 ИЈ дневно. Токсична доза је преко 250 наномола на литар. Пацијенти морају у време акутних инфекција да повећају ниво, ако су до тада узимали 2.000 да би га одржали у нормали, онда би требало повећати дозу. Пацијенти који имају корона вирус, исто тако. Студије су показале да особе које су добијале Д витамин имају лакши облик болести, мањи проценат њих добије корону и мањи број њих заврши са леталним исходом. Важно је имати нормалан ниво витамина Д3 због тога- објаснила је она.

Много се прича о томе да ћемо сами стварати витамин Д када крену сунчани дани, али докторка је то оповргла.

- Сунчање није довољно да би се синтетисала довољна количина, апсолутно није довољно 15 минута преподне и још 15 поподне. У летњим месецима се исто узима суплемент, у нешто мањој дози, ако пацијент има нормалну вредност. Ко иде на море и ставља крему са заштитним фактором већим од 15, биће му онемогућена синтеза витамина из коже. Осамдесет посто укупне концентрације је из коже- истакла је она.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)