ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ ИЗНЕЛА ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПОДАТКЕ: Мрачна прогноза за следећу годину - канцер ће постати најчешћа хронична болест

Новости онлине

24. 02. 2021. у 16:46

ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ ИЗНЕЛА ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПОДАТКЕ: Мрачна прогноза за следећу годину - канцер ће постати најчешћа хронична болест

Фото ВН

МОРАМО радити на ширењу мреже онколошких служби. Сви морају знати више о онкологији и планирати много већи простор, како би људи имали и за дневне болнице као и за палијацију, рекла је за Ново Јутро ТВ Пинк директорка Института за онкологију, неуролог др Даница Грујичић

Др Грујичић је, коментаришући стање међу онколошким болесницима услед епидемије корона вируса, истакла да је да је око 180 хиљада људи било прегледано 2019. године, а да је 2020. дошло до пада од 125 хиљада пацијената који нису дошли на контролу и који се нису прегледали.

- Имамо регистрованих нових 37,5 хиљада пацијената. То су нови пацијенти, што значи да је цифра око 40 хиљада, што је заиста забрињавајуће. Оно што је највише забрињавајуће јесте да нам долазе пацијенти у терминалној фази, никада није толико пацијената било у тој завршној фази болести, а они се тек појавили да започну лечење - рекла је др Грујичић.

Како каже, на Институту су прегледи повећани и тродупло.

- Морамо радити на ширењу мреже онколошких служби. Сви морају знати више о онкологији и планирати много већи простор, како би људи имали и за дневне болнице као и за палијацију. Имамо масу пацијената којима је потребно мало инфузије и трансфузије и тиме им продужавате живот - рекла је др Грујичић.

Како каже, онколошке болести следеће године постају најчешћа хронична болест.

- Тих пацијената ће бити све више. Сви ћемо бити пацијенти, само да довољно дуго поживимо, и да откријемо на време. Морамо прилагодити капацитете секундарних здравствених центара за борбу са канцером - рекла је др Грујичић.

Истиче да су установе преоптерећене, и додаје да морамо развијати оне службе које омогућавају да људи што дуже проведу у својој кући.

- Направљен је план оптимизације мрежа у Србији, треба јавну расправу још мало продужити и видети на које правце развоја треба ићи. Кључ успеха, по мени је, добра организација примарне здравствене заштите - рекла је др Грујичић.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)