МИНИСТАР ЛОНЧАР О ИМУНИЗАЦИЈИ У СРБИЈИ: Наш циљ је да вакцинишемо више од 2,5 милиона људи

Танјуг

24. 02. 2021. у 16:45

МИНИСТАР ЛОНЧАР О ИМУНИЗАЦИЈИ У СРБИЈИ: Наш циљ је да вакцинишемо више од 2,5 милиона људи

Фото: Танјуг

НАШ циљ је да вакцинишемо више од 2,5 милиона људи у Србији, каже министар здравља Златибор Лончар и наводи да је до сада више од милион људи вакцинисано, од којих је део примио и другу дозу цепива.

На граничном прелазу Табановце, где је уручио додатне количине Фајзер вакцине као донацију Србије Северној Македонији, Лончар је рекао да је Србија до сада набавила више од два милиона доза вакцине.

- Имамо четири врсте вакцина, Фазејер, АстраЗенека, Синофарм и Спутњик. До сада је вакцинисано више од милион људи, један део је вакцинисан, а један део и ревакцинисан - каже Лончар.

Навео је да нове дозе вакцина у Србију стижу на недељном нивоу.

Не може, додаје, да каже колико смо новца до сада дали за вакцине, јер сви уговори који се склапају су поверљиви.

- Не смемо са њима да излазимо у јавност, то је био услов произвођача. Оно што је сигурно је да вакцине нису нимало јефтине - рекао је Лончар одговарајући на питања новинара.

У овом моменту, каже, неко може да понуди новца колико хоће и да понуди коју год хоће цену, али вакцина нема на тржишту.

Навео је да се више не ради о томе да ли имате новац за вакцину или немате, него о томе да вакцине нема на тржишту и додао да је то највећи проблем.

- Има много богатијих земаља од нас које би могле да дају много већи новац и да плате више те вакцине, али нажалост оне не постоје на слободном тржишту и не можете да је купите за било који новац. То је тренутна ситуација - рекао је Лончар.

Министар је навео и да се нада се ситуација у том смислу поправити, да ће сви ти застоји да се реше и да ће бити довољно вакцина за све.

- До тада морамо да будемо обазриви и водимо рацуцнама о понашању, да се придржавамо мера које доносе стручњаци - каже Лончар.

Наводи да је то једини начин да ситуацију држимо под контролом и да не улазимо опет у неке таласе са повећањем броја заражених што се, додаје, дешава и у Европи и у региону.

- Та ситуација је још увек крајње неизвесна - закључио је Лончар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)