ЗАВРШЕН САСТАНАК СА ПАТРИЈАРХОМ - Вучић: Када држава и црква имају исте циљеве, онда Србија може да буде међу првима у Европи (ВИДЕО)

Novosti online

24. 02. 2021. у 15:29

ЗАВРШЕН САСТАНАК СА ПАТРИЈАРХОМ - Вучић: Када држава и црква имају исте циљеве, онда Србија може да буде међу првима у Европи (ВИДЕО)

Фото: Д. Миловановић

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић састао се данас са новоизабраним патријархом српским Порфиријем.

После састанка Вучић и Порфирије су се обратили медијима.


ВУЧИЋ: ОБАВЕСТИО САМ ПАТРИЈАРХА О СВИМ ЗНАЧАЈНИМ ПИТАЊИМА ЗА ДРЖАВУ

- Имао сам част да обавестим новоизабраног патријарха о свим значајним питањима за државу Србију, а самим тим и за цркву. Обавестио сам га о разговорима који нас очекују, као и о позицији Србије - рекао је председник Вучић.

-Упознао сам патријарха са фактичком ситуацијом на Косову и Метохији, и са политичким чињеницама и политичким преговорима који нам предстоје, или оним које смо завршили, са посетом Мирослава Лајчака, која нас очекује, о позицији Србије, чак и о томе да Косово није успело да прође и добије простор на тзв. Уставној конференцији европских земаља - рекао је Вучић.

РАЗГОВОР И О РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

-Разговарли смо и о Републици Српској, као и о положају нашег народа и у региону - додао је Вучић.


-Разговарали смо о положају нашег народа и цркве у целом региону и договорили смо се да држава још више и још снажније помогне и обнову наших храмова и светиња свуда где делује СПЦ - рекао је председник.

Фото: Д. Миловановић

 


 

ВУЧИЋ: ВЕОМА ЈЕ ВАЖАН ОДНОС ДРЖАВЕ И ЦРКВЕ

-Веома је важан однос државе и цркве. Када држава и црква стреме истом циљу и када раде заједно, онда Србија буде прва у Европи. Када то није случај, онда је Србија лака мета за свакога-рекао је председник.

Вучић је изразио задовољство што је данас могао много до научи од патријарха Порфирија.

-Са њим када разговарате имате вишак стида што не можете да достигнете његово знање и достојање - рекао је Вучић

Фото: Д. Миловановић

Tekst potpisa

Председник је најавио да је држава спремна да помогне, те ће урадити и комплетан парк испред храма Светог Саве.

-Не само прву, већ и скупљу дугу фазу како би се окончала изградња највећег православног храма у свету. Имамо много идеја у која заједно можемо да улолжимо новца у места у којима су Срби страдали. Мислим да ће тај наш однос бити у интересу целокупног српског народа - нагласио је Вучић.

 


ПАТРИЈАРХ: ЦРКВА ЈЕ САБОРНИ ОРГАНИЗАМ

Патријарх српски Порфирије истакао је да се пре свега захвалио председнику на присуству на његовом устоличењу и на речима које му је упутио.

-Ја сам пре свега нагласио председнику да ја нисам политичар, јер сматрам да је црква саборни организам, има циљ да сабира, да гради мостове. Нагласио сам и то да често околности ми не бирамо, често их не креирамо, из тог разлога не треба да се жалимо било коме, већ да засучемо рукаве и решавамо проблеме – рекао је патријар Порфирије.


- Наравно да сам и овом приликом рекао и оно што је израз читавог сабора СПЦ да ћемо чинити све што је до нас као пастира да нашем народу буде што боље али не на уштрб другог народа, свесни да дијалогом можемо препознати вредности једни код других и створити предуслов за превазилажење искушења - наглашава патријарх.

Фото: Д. Миловановић

 ПАТРИЈАРХ О ФИЛМУ "ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА"

-Када је реч о Јасенвцу, као и о филму који се појавио, важно је рећи и велика је ствар да је српска кинемаографија проговорила о нечему што се деценијама скривало. Имао сам поглед у небо пред свакако највећим српским стратиштем – рекао је патријарх о филму „Дара из Јасеновца“.
 


ВУЧИЋ О ИЗВЕШТАЈУ ЕУ: ИНТЕРЕСУЈЕ МЕ ШТА ЗАМЕРАЈУ ЗА ЈОВАЊИЦУ

Председник је изјавио да није детаљно поручио нови извештај Европског парламента о напретку Србије и поручио да га највише интересује део око Јовањице, уколико је остао у том извештају.

Вучић је рекао да ће извештај коментарисати када га буде пажљиво проучио.

-Мада, највише ме интересовала идеја око Јовањице, не знам да ли је то остало или није. Да видим шта стручњаци кажу за Јовањицу - рекао је Вучић.

Истакао је да ће сваког из Европе када буду долазили у Србију питати шта имају да замере Србији за Јовањицу.

-Ако ми објасне шта замерају, добро дошли сте, а ако не, онда да се врате лепо на поправни и да добро погледају то шта су писали - рекао је Вучић.

Фото: Д. Миловановић

 


ВУЧИЋ: ИМАМ АПСОЛУТНО ПОВЕРЕЊЕ У СИНИШУ МАЛОГ

Председник Вучић одговорио је на данас на тврдње Маринике Тепић и оптужбе против министра финансија Синише Малог.

- Појма немам ни о чему се ради. Заиста мислите да треба да коментаришем конференције за новинаре различитих политичких прелетача, и оних који су запослени у фирмама које финансирају управо такве медије, и који су учествовали у једној од највећих пљачки, а то је разарање "Телекома" од 2000. године? Само да би стварали различите медијске компаније које би да поједу и прогутају цео регион и униште државне фирме. Али рећи ћу вам ово - имам апсолутно поверење у Синишу Малог, сећате се кампање о 24 стана. На крају се испоставило да су политичари и медији који су о томе причали лагали, и ја сам уверен да и овај пут не говоре истину - рекао је председник Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (52)

Mijo

24.02.2021. 16:51

Vučić je mnogo zaslužan za sve što je urađeno između države i SPC-a ovo je veliki korak za našu zemlju i smatram da smo danas na ovom sastanku postgili velike rezultate kao zemlja. Idemo dobrim putem i pravim putem.

drenovac30

25.02.2021. 00:59

Важно нам је да црква и држава буду на истој страни, сваки најмањи сукоб само би нас додатно поделио и ослабио. Пуна подршка за заједничку сарадњу.