"ПРАВИМО ПРОБЛЕМ СЕБИ" - Др Тиодоровић: По трећи пут смо у овој ситуацији, у јуну и децембру, сада опет

Novosti online

24. 02. 2021. у 11:03

ПРАВИМО ПРОБЛЕМ СЕБИ - Др Тиодоровић: По трећи пут смо у овој ситуацији, у јуну и децембру, сада опет

Фото: Принтскрин

ЕПИДЕМИОЛОГ Бранислав Тиодоровић рекао је да новог пооштравања мера нема до петка.

Он је поновио да је једина промена ригорознија контрола.

- Пратићемо школе посебно. Спремамо се да у неком моменту у петак или у току викенда донесемо ригорозније мере. Мораћемо да размишљамо како проћи викенд и размишљаћемо о кафићима и ресторанима. Тржни центри морају да остану отворени да би се избегле гужве. Можда ћемо скратити време рада тржних центара, до 16 или 18 часова, видећемо - рекао је он за ТВ Прва.

Када је реч о угоститељским објектима, он је рекао да треба бити реалан и објективан.

- Највећи број угоститељских радника се придржава мера, али поједини испади ремете те ситуације. Непотребно правимо проблем себи и трећи пут се налазимо у ситуацији коју смо имали у јуну па онда у децембру и сада поново. Посебно су нам зимовалишта проблем, и мораћемо да спроведемо ригорозније мере.

Тиодоровић је рекао да му је јасно да су букирани смештаји у зимским центрима и да постоји уверење да се радници у тим областима држе мера, али је то у супротности са оним да су капацитети пребукирани.

- Могуће је да ћемо затворити скијалишта као таква, а да ће хотели, ресторани и кафићи остати отворени, односно да ће грађани моћи да их користе. Викенд је увек проблематичан. Морамо да тражимо веће ангажовање локалних самоуправа, да се они више ангажују и контролишу и да у томе имају интерес - каже професор и додаје да то што некоме доноси приходе, с друге стране односи животе.

- Наредних седам дана у врху по броју заражених ће бити Нови Сад, сада је Београд, Ариље је изненађење, Краљево и Врање су при врху. Наше ковид болнице су скоро пуне и на ивици издржљивости, а то значи велики притисак. Зато желимо да направимо један рез који ће омогућити неколико дана контролисаног стања - казао је он.

Када је реч о позитивним ефектима имунизације против корона вируса Тиодоровић каже да је вакцинација најбоља и једина мера којом се може зауставити ова тешка болест.

- Зависи и од тога колико ћемо добити вакцина. Ипак мора да прође и до 30 дана до стварања имунитета, а после прве дозе вакцине. Још смо далеко од тога, тек за месец и по - два бићемо можда близу колективног имунитета и то ће онда можда значити да ћемо имати спорадичне случајеве, али не и епидемију - објашњава доктор.

Он је рекао да  Београд посебно прату школе јер је примећено да су деца одустна, постављено је питање да ли све школе прате све што треба и да ли ми имамо прави увид.

- Има и просветних радника који обољевају и који су у изолацији. Ипак мислим да је координација министарства здравља и просвете добра - казао је Тиодоровић.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)