ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Кон - "Забринут сам због окупљања, појачавамо надзор у школама"

Танјуг

24. 02. 2021. у 08:20 >> 09:35

СЕДНИЦА Кризног штаба за борбу против вируса корона, на којој је разматрана актуелна епидемиолошка ситуација у земљи је завршена.

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Кон - Забринут сам због окупљања, појачавамо надзор у школама

Фото: Танјуг

Како је рекао епидемиолог Предраг Кон, епидемиолошка ситуација се погоршава, и зато је неопходно максимално појачати контролу.

- Појачаће се и надзор над оболевањем у школама, за сада немамо податке који би указивали на велики ризик- навео је Кон.

- Дошли смо до става да се преко викенда мора предузети нешто, у петак би могао бити изнет предлог.

- У петак ће се знати које мере ће бити уведене за викенд - појаснио је Кон.

Како је рекао, кафане и кафићи, као и скијалишта, су уочени као места где има више заражавања.

Наводи да је најважније од свега да се настави вакцинација, јер ће она дати резултате, без обзира на тренутну ситацију.

Говорећи о скраћењу радног времена, рекао је да једино може бити говора о скраћењу рада викендом.

- Оно што није одлучено је да ће бити скраћено са 20 на 18 часова - навео је и додао да се сматра да је далеко важније спроводити оштру контролу него скратити радно време.

Према његовим речима, медицински део Кризног штаба је мишљења да би требало затворити све, да буквално ништа не ради, али то би било немогуће спровести.

- Ја сам то рекао, али то није била опција за разговор - казао је Кон.

Како је рекао, и поред забране окупљања, имамо чињеницу да се она и даље дешавају.

- Очигледно је да живот не може да се уоквири, иако је вирус у циркулацији. Међутим, специфични догађаји које смо пратили последњих дана, неприкладно је говорити о забранама у тим ситуацијама, али сам јако забринут због тих догађаја и могуће је да се погорша ситуација у наредних 10 дана. Пратићемо - каже Кон.

Истакао је да колективни имунитет зауставља сваку пандемију, па ће тако бити и овог пута.

- Оптимистичне су прогнозе да ћемо до лета имати такав колективни имунитет да не морамо да бринемо уопште, али није ни немогуће - рекао је и додао да без имунизације се ово неће завршити.

- Време је да се онај који се премишљао предомисли и реши да се вакцинише. Значајнија превентивна мера у овом тренутку не постоји.

Истиче да је вакцинација добро организована и да је потребно да се она настави.

Каже да се разговарало и о школама и евентуалном преласку на онлајн наставу.

- Свака школа има могућност да пређе на онлајн наставу, то је у надлежности сваке школе и локалних завода и института. Централно нема довољно података који би подржали да се централно пређе на онлајн наставу - каже Кон.

Упитан да прокоментарише изјаву директорку ковид болнице у Батајници да нас чека децембарски сценарио, др Кон је рекао да ју је чуо и да се штаб труди да то спречи.

- Али, то уопште није једноставно, јер није у питању само једна ствар - признаје Кон.

У последњих неколико дана расте број новозаражених, расте број пацијената на болничком лечењу, на респираторима, а више је и првих прегледа у ковид амбулантама домова здравља.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. Бранислав Тиодоровић рекао је за Танјуг да попуштања мера неће бити и да су данас могућа два сценарија.

Један је да постојеће мере остану на снази уз пооштрену контролу, а други је да дође до пооштравања мера у појединим градовима који предњаче по броју заражених, попут Ариља, Врања, Краљева, па чак и Београда.

Он је навео да се међу члановима медицинског дела Кризног штаба могу чути предлози да се скрати време угоститељских објеката, али да има и оних који су за то да се током викенда угоститељски објекти потпуно затворе.

- То има две стране медаље. Ако затворите угоститељске објекте, млади ће да организују журке ван својих места и стварају се ислови за ширење инфекције. Зато је на првом месту важна ригорозна контрола - рекао је Тиодоровић.

Напомиње да ће бити анализирана и ситуација у средњим школама и вишим разредима основних, што се тиче заражених међу ученицима, али и професорима.

- Разматраћемо да ли ћемо остати при томе да, уколико се у групи појаве два међусобно повезана случаја, цела група прелази на онлајн или ћемо донети одлуку да у појединим градовима све средње школе и виши разреди основних школа пређу на онлајн - рекао је он.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић противи се скраћењу радног времена угоститељских објеката јер, како каже, не зависи докле ће локали да раде већ да ли се поштују мере.

Он је указао да ће велики број људи који раде у угоститељском сектору остати без посла јер ће радити само једна смена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)