КРИЗНИ ШТАБ ЗАСЕДА У ОСАМ, РАСТУ БРОЈКЕ У СРБИЈИ: Могућа 2 сценарија - да ли се данас пооштравају мере?

Танјуг

24. 02. 2021. у 07:25

КРИЗНИ ШТАБ ЗАСЕДА У ОСАМ, РАСТУ БРОЈКЕ У СРБИЈИ: Могућа 2 сценарија - да ли се данас пооштравају мере?

Фото: Танјуг

СЕДНИЦА Кризног штаба за борбу против вируса корона заказана је данас у 8 часова и на њој ће се разматрати тренутна епидемиолошка ситуација у земљи.

Број новозаражених, који је ових дана достигао скоро 3.000 дневно, не улива оптимизам да ће бити попуштања мера, већ све говори да ће постојеће мере остати на снази, можда чак и бити пооштрене.

Упућени кажу да се најбоља слика епидемиолошке ситуације у земљи види уторком и средом, јер резултати од понедељка буду одраз тестирања током викенда, када се мање људи тестира.

Већи је и број људи у болницама, као и пацијената на респираторима, а расте и број првих прегледа.

Епидемиолог и члан медицинског дела Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже да попуштања мера неће бити, а да су могућа два сценарија - један је да постојеће мере остану на снази, а други је да дође до пооштравања у појединим градовима који предњаче по броју заражених, попут Ариља, Врања, Краљева, па чак и Београда.

Фото: Принтсцреен/ТВ Прва

- Ове недеље очекујемо повећање броја заражених, јер је прошао инкубациони период од повратка са зимовања - упозорава Тиодоровић.

Он је навео да се међу члановима Кризног штаба могу чути предлози да се скрати време угоститељских објеката, али да има и оних који су за то да се током викенда угоститељски објекти потпуно затворе.

- То има две стране медаље. Ако затворите угоститељске објекте, млади ће да организују журке ван својих места и стварају се ислови за ширење инфекције. Зато је на првом месту важна ригорозна контрола - рекао је Тиодоровић.

Напомиње да ће бити анализирана и ситуација у средњим школама и вишим разредима основних, што се тиче заражених међу ученицима, али и професорима.

- Разматраћемо да ли ћемо остати при томе да, уколико се у групи појаве два међусобно повезана случаја, цела група прелази на онлајн или ћемо донети одлуку да у појединим градовима све средње школе и виши разреди основних школа пређу на онлајн - рекао је он.

Упитан да ли се разговарало о укидању карантина и обавезног ПЦР теста за грађане који се враћају из иностранства, а који су вакцинисани са обе дозе вакцина, Тиодоровић је рекао да је прерано говорити о томе јер још није постигнут колективни имунитет.

Он је навео да је Велика Британија прва по вакцинацији у Европи, али да ту меру нису укинули, јер вакцинисани грађани могу да преносе вирус.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)