ЧЕТИРИ ОПЦИЈЕ ЗА ЧЕТВРТИ ТАЛАС: Број заражених короном у дану премашио 3.200 - лекари забринути, Кризни штаб доноси нове одлуке

В. Ц. СПАСОЈЕВИЋ - И. КОВАЧИЋ

24. 02. 2021. у 08:00

ЧЕТИРИ ОПЦИЈЕ ЗА ЧЕТВРТИ ТАЛАС: Број заражених короном у дану премашио 3.200 - лекари забринути, Кризни штаб доноси нове одлуке

Foto: Tanjug Parco Arćeologico di Pompei via AP

БРОЈ заражених вирусом корона и даље вртоглаво расте и у уторак је премашио 3.200. Све је више пацијената на респираторима, као и првих прегледа. Србија је на корак до четвртог таласа короне, а Кризни штаб ће данас одлучивати да ли ће и колико пооштрити епидемиолошке мере.

Лекари упозоравају да, ако се не уозбиљимо, можемо да дођемо у драматичну ситуацију као с краја прошле године, када смо достигли рекордних 7.999 заражених у једном дану.

За последња 24 сата, од 15.000 тестираних, њих 3.257 било је позитивно на корону, број хоспитализованих порастао је на 3.727 пацијената, од чега је 157 на респираторима, а 15 је, нажалост, преминуло. Скок броја новозаражених највећи је у Београду, за сто у односу на дан раније, а укупно 1.041 за 24 сата. Други је Нови Сад, са 195, па Врање са 134, Ниш са 126 и Крагујевац са 123.

На данашњој седници Кризног штаба не очекује се попуштање мера, а проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог, наводи да би могло бити и пооштравања. Како наводи, могућа су два сценарија - један је да постојеће мере остану на снази, а други да буду пооштрене у појединим градовима који предњаче по броју заражених, попут Београда, Врања, Краљева и Ариља.

Међу члановима Кризног штаба могу се чути и предлози да се скрати време рада кафића и ресторана, али има и оних који су за то да се ови током викенда потпуно затворе.

- То има две стране медаље. Ако затворите угоститељске објекте, млади ће да организују журке ван својих места и стварају се услови за ширење инфекције. Зато је на првом месту важна ригорозна контрола - рекао је Тиодоровић и напоменуо да ће бити анализирана и ситуација у средњим школама и вишим разредима основних школа. - Разматраћемо да ли ћемо остати при томе да, уколико се у групи појаве два међусобно повезана случаја, цела група прелази на онлајн наставу или ће у појединим градовима све средње школе и виши разреди основних школа прећи на онлајн.

Судећи по расту броја заражених из дана у дан може се рећи да се налазимо на прагу четвртог таласа, каже за "Новости" проф. др Зоран Величковић, епидемиолог у пензији. Он напомиње да смо се превише опустили, не само када је о путовањима реч, већ уопште, у чекању у редовима, превозу, кафићима, кућним посетама...

- Мислим да је опуштање донекле и последица појаве вакцина, али требало би да се зна да је потребно још неко време да би се прокужили, то не може да се деси за 10 дана. Зато је и даље неопходан опрез - поручује Величковић за "Новости".

ДОЗВОЉЕНЕ ПОСЕТЕ СТАРИМА

СВИ корисници домова за старе који су вакцинисани моћи ће да примају посете, али је неопходно да у установи минимум 14 дана није било потврђених случајева инфекције короном. Председник Удружења приватних домова за старе Радослав Миловановић каже да је интересовање велико, а свака посета мора унапред да се најави и трајаће најдуже 45 минута.

Епидемиолог др Тања Јовановић за наш лист објашњава да је број заражених у последња 24 сата показао да нису поштоване епидемиолошке препоруке у последњих десетак дана.

- Зато сам сагласна са ставовима медицинског дела Кризног штаба да би требало увести оштрије мере, јер ћемо једино тако избећи да нам болнице поново буду крцате - каже др Јовановић, и додаје како је уверена да су се људи опустили с почетком вакцинације. - У овој агонији живимо већ годину дана и донекле разумем да су људима потребни опуштање и дружење, али једноставно није време. Потребно је да се остане дисциплинован до краја.

Забринут је и епидемиолог др Предраг Кон, али је објаснио да пораст броја новозаражених не може бити тако велики као раније, јер је колективни имунитет на нивоу који то неће омогућити.

Ситуација у ковид-болницама је већ тешка, пацијената је све више, што потврђује и Татјана Аџић Вукичевић, директорка ковид-болнице у Батајници. Код њих је тренутно 470 пацијената, од којих је 60 у интензивној нези. Она наводи да је у суботу отворена јединица полуинтензивне неге са 40 постеља, а у среду ће бити отворене још три полуинтензивне неге са по 40 лежајева, укупно 120 постеља.

- Полуинтензивна јединица која је у суботу отворена, одмах је попуњена. У понедељак смо имали скоро 60 пријема, а максимум у једном дану био је 80. Бојим да се приближавамо том броју - навела је др Аџић.

Она додаје да, за разлику од пре, када су пацијенти били у седмој и осмој деценији живота, сада је највише оних у четвртој и петој и да су клиничке слике теже.

Према речима руководиоца Дечје клинике КБЦ "Др Драгиша Мишовић" др Оливере Остојић, примећује се благи пораст броја оболеле деце која захтевају хоспитализацију:

- Тренутно имамо деветоро деце на одељењу, али тај број стално варира. Пре десетак дана имали смо свега троје, онда је тај број нагло скочио на 15 током викенда уочи празника - објашњава др Остојић и додаје да је углавном реч о ђацима који су се вратили са распуста.

ДОСТУПНА И "АСТРА ЗЕНЕКА"

ВАКЦИНАЦИЈА протиче без проблема, па је до сада дато 1.287.541 доза, а 471.452 особе су ревакцинисане. До сада се за вакцинацију пријавило 1,08 милиона грађана. Од уторка је у целој Србији доступна и четврта врста вакцине - "астра зенека". Она се разликује од осталих, јер се друга доза прима после 12 недеља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)