ДА ЛИ ТРЕБА ДА ПРИМИТЕ ВАКЦИНУ ИАКО СТЕ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ? Др Јовановић објаснила све о трајању антитела

Novosti online

23. 02. 2021. у 18:36

ДА ЛИ ТРЕБА ДА ПРИМИТЕ ВАКЦИНУ ИАКО СТЕ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ? Др Јовановић објаснила све о трајању антитела

Фото: Принтскрин

ПРОФЕСОРКА др Тања Јовановић била је гост једне емисије, где је објаснила све оно што буни кад је реч о стварању и трајању антитела након прележаног корона вируса.

- Доста је погрешних информација о значају антитела за инфекцију корона вирусом. Говорило се да трају два, три месеца, да се после губе, то апсолутно није тачно. У току инфекције се синтетишу се два таласа. У првом таласу се синтетишу мање квалитетна антитела, али она представљају први линију одбране и врло су важна, јављају се 5-14 дана након инфекције. Затим та антитела полако почињу да падају и количина почиње да се смањује након четири месеца. Многи истраживачи су помислили да ће та антитела потпуно нестати, што је у потпуној супротности од онога што знамо о значају антитела. Тада се дешава нешто друго. Дешава се друга синтеза висококвалитетних и високоафинитетних антитела чији животни век може бити много дужи од људског века. Значи, ми ћемо сигурно годинама бити заштићени после прележане инфекције, односно уколико је инфицирана имунокомпетентна особа чији организам је у стању да створи имунски одговор- каже др Тања.

На питање да ли особе које су прележале корону треба да се вакцинишу, објаснила је да, иако те особе имају имунитет, предлаже се вакцинација.

- Примарно је предложено, баш због тих нејасноћа, да приме вакцину. Наука показује да је особа која је прележала инфекцију заштићена од заражавања истом варијантом вируса. Проблем може да настане ако се појави варијација истог вируса, којом особа може да се зарази. То је исто као код грипа- објашњава и додаје да ће вероватно корона бити актуелна и у зимском периоду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)