МУТИРАНИ ВИРУС НАПАДА МЛАДЕ? У неким државама половина заражених има нови сој короне, код нас се још не зна проценат

Е. В. Н.

23. 02. 2021. у 08:00

У КОВИД-болницама расте број млађих пацијената, од којих многи имају тешку клиничку слику, а лекари потврђују да је хоспитализовано и више деце.

МУТИРАНИ ВИРУС НАПАДА МЛАДЕ? У неким државама половина заражених има нови сој короне, код нас се још не зна проценат

Архива

Иако се у државама окружења и целој ЕУ нови сојеви вируса, посебно британски, помињу као разлог већег заражавања међу младима, лекари у Србији још нису ни потврдили, али ни одбацили нови сој као узрок већег заражавања међу омладином и децом. Осим мутација, лекари кривца виде и у непоштовању мера и гужви на Копаонику, Златибору и другим зимским центрима.

Директорка ковид-болнице у Батајници др Татјана Аџић Вукичевић потврђује, за "Новости", да расте број оболелих међу младима и да имају пуно млађих пацијената, те да су клиничке слике теже. Она додаје да нема прецизних података да ли је узрок томе мутирани сој.

На спекулације о томе да је нови сој одговоран за пораст броја заражених међу младима, проф др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба каже:

- Ово повећање броја инфицираних смо очекивали, јер ових дана се завршава период инкубације онима који су напунили планине и бање. Дакле, раст броја заражених је директна последица пребукираности ски-центара и лечилишта, а у којима су махом били млади људи. Код нас је детектован само нови британски сој. Могуће је да се у циркулацији појавио још неки, али то морају да потврде наши вирусолози. Ипак, одговорно тврдим да је тренутна епидемиолошка ситуација последица гужви и путовања за "сретењски одмор".

И вирусолог Ана Глигић сагласна је да је пораст броја заражених последица путовања, а када је о новом соју вируса корона реч она каже да је врло могуће да, осим британског, имамо и друге сојеве у циркулацији:

- Да би се доказало присуство новог соја потребан је огроман посао. Није га лако детектовати. Вирус корона је тежак за изучавање, споро о њему сазнајемо. Британски сој који је код нас недавно потврђен био нам је у циркулацији много пре званичне потврде. Исто се можда и сада дешава.

Ипак, мутираног вируса је све више око нас, а последично вероватно и у нашој земљи. У Италији расте проценат заражених британским сојем, па је од 17.000 хоспитализованих због ковида, готово 50 одсто инфицирано овом мутацијом, што је за 40 одсто више у односу на пре 10 дана. Управо због тога разматра се пооштравање епидемиолошких мера. Италијански директор Удружења за инфективне болести Масимо Андреони потврдио је да број заражених расте, али и оних којима је потребно болничко лечење и упозорио да је међу њима више младих, које погађа мутирани вирус.

Слична ситуација је и у Северној Македонији. Тамошњи министар здравља Венко Филипче потврдио је да је половина заражених короном последњих дана заправо инфицирана британском мутацијом. Он је прецизирао да када је британски тип короне откривен у овој земљи, прошлог месеца, тек петина оболелих од ковида била је заражена овом мутацијом, али, према последњим анализама, сада је има половина заражених.

ЗАРАЖАВАЊЕ

ОД три мутиране варијанте - јужноафричке, бразилске и британске, у Србији је регистрована само последња, али се не зна који проценат је њоме заражен. За све три варијанте, показале су прве студије, заједничко је то што се лакше преносе од типа који се светом раширио из Вухана. Ове мутације вирус чине пријемчивијим за наше ћелије, па се он брже шири у организму, али и међу популацијом. Све три варијанте вируса постоје у Европској унији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)