ПРВИ ДОБИО БИТКУ ПРОТИВ РЕСПИРАТОРА: Нишки инфектолог и анестезиолог др Стева Станишић од првог дана епидемије спасава животе

Д. АЛИХОЏИЋ

23. 02. 2021. у 14:00

БИТКУ против највећег непријатеља данашњице др Стева Станишић, начелник Интензивне неге на Инфективној клиници у Нишу, бије готово годину дана и не крије да га полако сустиже умор.

ПРВИ ДОБИО БИТКУ ПРОТИВ РЕСПИРАТОРА: Нишки инфектолог и анестезиолог др Стева Станишић од првог дана епидемије спасава животе

Фото: Принтскрин

Зато му свако признање много значи. А признање за њега је сваки спасени живот као и Златна медаља за заслуге коју му је на Сретење уручио председник Србије Александар Вучић.

Доктор Станишић ће остати упамћен и као први лекар у Нишу који је "скинуо" са респиратора живог пацијената оболелог од ковида 19, после 34 дана борбе за живот...

Тешка времена помажу да се схвати колико су неки људи драгоцени, а баш такав је према мишљењу пацијената и колега доктор Стева. "Оцењују" га и као превише скромног, а и једини је лекар у Србији који има две специјализације које су тренутно најпотребније у борби против короне. Он је инфектолог и анестезиолог.

- Током целе каријере медицином се бавим по хуманистичким принципима. Мој узор је био доктор Младен Стојановић, лекар са Козаре, о коме ми је причао отац. Он је био врхунски интелектуалац који је читав крај повео у партизане јер су му веровали и то је пресудно код сваког лечења. Не можете бити ни просечно добар доктор ако нисте до краја посвећени пацијенту - каже др Стева.

ПОЖРТВОВАН Др Стева Станишић, Фото Д. Алихоџић

Њега осим стручности, како сведоче његове колеге, краси и велика пожртвованост па се тако и сам заразио короном када је хитно морао да помогне пацијенту који се борио за живот.

- Нисам имао времена да се прописно заштитим јер је човек умирао па сам морао да га реанимирам. Био сам свестан опасности. Срећом, прошао сам са лакшим симптомима.

КАД ЈЕ ИНФЕКТОЛОГИЈА БИЛА "ДОСАДНА"

ДОКТОР Станишић подсећа да су респиратори почели да се праве пре Другог светског рата када је владала епидемија дечије парализе. Вакцина је ову болест елиминисала, али је потреба за респираторима остала.

- Сећам се да су мени професори пре 30 година говорили да не треба да се посветим инфектологији јер је то "досадна грана медицине" пошто су тада заразне болести биле у стагнацији, имали смо вакцине за већину од њих - присећа се др Стева.

Исцрпљујуће је када лечите, а знате да нема лека. Заиста је тако. Покушате све што сте научили а опет исход буде фаталан. Организам крене да се бори против вируса, а онда не зна да се заустави и уништава све ћелије. На крају вируса и нема али остане пустош јер је системски сваки орган уништен. Респираторима само купујемо време и то је чињеница. Исто ће проћи оболели у Нишу или на било којој светској клиници јер лека за ову болест нема и то није непознаница у медицинским круговима - каже др Станишић.

Истовремено, доктор објашњава и да се ово односи на пацијенте којима откажу плућа и који морају на респиратор. Зато је проценат преживљавања низак али нада ипак постоји.

- Добра је одлука да се код нас увезу све четири вакцине и да се што пре вакцинише што већи број грађана. Време је пресудно јер вирус не мирује. Ако будемо развлачили са имунизацијом он ће развијати у нове облике на које нећемо имати времена да стекнемо имунитете - појашњава наш саговорник који више и не броји дане које је провео у "црвеној зони", а следеће две недеља провешће са колегама у ковид-болници у Крушевцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)