ТИТОВА МАНИПУЛАЦИЈА У ИМЕ БРАТСТВА И ЈЕДИНСТВА: Брозов говор о Јасеновцу крије велику подвалу српском народу! (ВИДЕО)

Novosti online

22. 02. 2021. у 16:43

У ЈЕДНОМ документарном филму о Јасеновцу појављује се досад непознат аудио снимак говора Јосипа Броза Тита из Глине из 1952. године у ком је говорио о логору у Јасеновац, али и о Анти Павелићу.

ТИТОВА МАНИПУЛАЦИЈА У ИМЕ БРАТСТВА И ЈЕДИНСТВА: Брозов говор о Јасеновцу крије велику подвалу српском народу! (ВИДЕО)

Фотографије: Стеван Крагујевић, Архива Слободана Ранковића и документација "Новости"

Како се у документарном филму "Јасеновац - усташки логор смрти" наводи, у једном наређењу, Тито је 31. марта 1942. године својом руком дописао следеће:

- Испитајте могућност евентуалног напада на концентрациони логор у Јасеновцу где је било око 10 хиљада наших затвореника, а сада је остало свега још око 1.500 живих другова, све остале су поубијали усташки бандити - написао је Тито.

У Глини на дан устанка 1952. године Тито је у свом говору рекао следеће:

- Окупатор је фаворизирао Павелића. Павелића који је убијао људе, на стотине и на хиљаде, Павелића звер, Павелића издајника који је продао комад по комад наше земље, који је дао за мафију. Једно ругло! Дакле ми смо морали да се боримо и против Немаца и да народу постепено упорно објашњавамо о чему се ради. Да се ради о томе да наша земља више никада не буде јединствена, да се ради о томе да се у овом делу Европе створи терен где ће вечито бити трзавица и међусобна борба истребљења, што је и одговарало фашистичкој идеологији. Радило се о томе да се путем једнога издајника у Хрватској, као што је то био случаје у Србији путем Недића и у Словенији Рупника, униште сви прогресивни и напредни елементи - рекао је тада Јосип Броз Тито.

Он је говорио и о логорима на просторима бивше Југославије.

- Бројни логори у нашој земљи, Јасеновац и Градишка, крвави су сведоци страшних крвопролића и свемогућих перфидности у убијању људи. Ту су гинули заједно и Срби и Хрвати. Ту се радило не само о националном истребљењу других народа, него се радило о истребљењу прогресивних људи, комуниста, напредних људи који су тежили нечему бољем него што је било, и нисмо ширили националну мржњу. Није крив читав један народ што има један мали део издајника у његовим редовима. Тражите кривца у онима који владају, а не у Титовом народу - рекао је тада Јосип Броз Тито.

- Зар су такви људи који су клали по црквама невине жене и децу, зар су могли да очекују победу у овој великој борби?! Не. Они су се преварили и то нека буде порука за све у читавом свету да народ има снагу и кад је тај народ свестан своје снаге и своје способности да га никаква сила истребити не може и да ће сваки онај ко то покуша доживети неуспех - рекао је Тито.

Иако је истина да је знатно мањи број Хрвата убијен у Јасеновцу, пре свега антифашисти, ипак је у најмању руку неукусно стављати их у исти кош са 700.000 убијених Срба, а ово је Титова манипулација, која прикрива геноцид над Србима, како би истакла жртву коју су партизани, (неспорно) такође претрпели у НДХ.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)