ХОЋЕ ДА СВУДА ИДЕМО УЗ АУСВАЈСЕ: Предлог о увођењу ковид-сертификата поделио планету, планирају и "унутрашња" ограничења

Драгана Матовић

21. 02. 2021. у 12:20

ОЧАЈНИЧКИ желећи да се врате препандемијској нормалности, многе земље у којима је вакцинација против ковида 19 у пуном јеку, разматрају одобрење посебних дигиталних исправа да би се поново отвориле економије и омогућила међународна путовања.

ХОЋЕ ДА СВУДА ИДЕМО УЗ АУСВАЈСЕ: Предлог о увођењу ковид-сертификата поделио планету, планирају и унутрашња ограничења

Фото А. Ровчанин

Док поједини светски политичари гурају идеју о увођењу ковид-пасоша, други је блокирају називајући је дискриминаторском. Грађани широм света су збуњени, питају се да ли ће у блиској будућности за одмор, излазак у кафану или запослење, бити потребан аусвајс у коме пише да су вакцинисани и да ли је то решење за излаз из агоније у којој живимо.

Хиљаде Британаца побунило се против такозваних имунитетских пасоша, јер сматрају да статус вакцинације може да утиче на њихове слободе. У петицији траже од британске владе да спречи било каква ограничења за оне који одбију да приме вакцину против ковида 19. Не страхују они само због путовања, већ и зато што би могло да се догоди да ће само људи који су примили вакцину моћи да посећују пабове, фудбалске утакмице и друга јавна места. У међувремену су неке друге државе, попут Данске, најавиле да намеравају да уведу дигиталне ковид-пасоше као део поновног отварања својих економија. Код нас је вакцинација у пуном јеку, али људи, такође, страхују. Боје се да ће и поред примљене вакцине, границе многих европских земаља за њих остати затворене.

Фото Танјуг

- Када је човеку угрожено здравље, нормално је да узима лек, а није нормално да одбија лек који је прозведен у земљи која му није по вољи - нема дилему писац и академик Миро Вуксановић.

- Таква бесмислица се прошле године најбоље видела у европском савезу држава. Најпре су, на почетку ковида, показали збуњеност и несолидарност. То се најбоље пред светом показало у језивим примерима Бергама и других градова. Потом су "еуовци" тврдоглаво чекали само једну врсту вакцине и још више угрозили здравље свог становништва.

Академик Миро Вуксановић, Фото: Приватна архива

Вуксановић подсећа да руску и кинеску вакцину, мада су у ЕУ, узимају Мађари:

- А ако они хоће, уз све речено, да на својим границама заустављају госте који нису пелцовани њиховим вакцинама, угрозиће човеково основно право, ометати слободно кретање људи, и показати надмену себичност. Замислите како би изгледао свет ако бисмо све велике изуме разврстали према местима њиховог настанка, делили их по националном и блоковском пореклу и користили само изуме који су политички подобни. Настао би хаос.

Надајмо се да нас тамо неће одвести савремене санкције, уцене, наредбе и увођење силе као врхунске правде.

ЖЕСТОКЕ КРИТИКЕ

ЕУ се суочава са жестоким критикама због спорости у наручивању и испоручивању вакцина. План је био да до лета вакцинише 70 одсто становника, али извесно је да ће тај рок морати да буде значајно продужен. Бил Гејтс, оснивач "Мајкрософта", проценио је да ће сиромашне земље у најбољем случају шест до осам месеци заостајати за богатим, када је реч о набавци вакцина.

Таква врста личног документа засада се неће уводити у Русији, влада Француске је против вакциналног пасоша, а ентузијазам није показала ни Немачка. Предлог о увођењу ковид-пасоша, који је потекао из Грчке, поделио је чланице ЕУ. Исланд је постао прва држава шенгена која је почела да издаје потврде о вакцинацији против ковида. Естонија и Унова здравствена агенција креирају потврде о вакцинацији, познате као "паметни жути картон"...

Прим. др Радмило Петровић, Фото: Printskrin

Шпанија такође планира да уведе сертификат о вакцинацији, како би помогла туристичком сектору, а ту идеју подржале су и португалске власти. У САД и ЕУ увелико се ради на универзалном сертификату и та апликација се већ тестира на неким од највећих аеродрома на свету.

- Питање је колико људи ће успети да се вакцинише и добије ту ковид потврду до почетка летње сезоне - каже, за "Новости", Јелена Милановић, директорка туристичке агенције "Вива".

Фото АП

- Још не знамо ни ко ће коју вакцину прихватити. Нама су руке везане. Не смемо да понудимо путовање ни у једну земљу која није отворена за нас. Притисак који трпимо је огроман, дуго траје и тешко се издржава. Све се мења из дана у дан - нови сој, ново затварање, ово је могло, сад не може. Не знам колико ћемо још издржати у смислу напетости и финансијски.

Милановићева је уверена да не само наше, већ руководства свих држава не знају шта ће бити сутра, нити у ком правцу ће се ковид-пасоши развијати, шта ће бити са онима који нису стигли на ред а желели су да се вакцинишу, да ли ће уопште имати право да излазе из земље и под којим условима...

Фото: Тошо Борковић

Недоумица за наше грађане јесу спекулације да и они који су вакцинисани неће моћи да путују у европске земље или САД уколико су примили "спутњик V" или "синофарм", будући да оне нису одобрене у тим земљама. Примаријус др Радмило Петровић каже да је лично против тога да се ковид-пасоши издају само за одређену вакцину, јер би то била политизација.

Познати епидемиолог сматра да нам такви пасоши нису ни потребни:

- Вирус нема личну карту, нема матични број, па му не треба ни пасош. Ковид 19 пролази свуда, носи га инфицирани оболели или инфицирани необолели. Неко може данас да пређе границу са негативним тестом, а да за два дана оболи. И мали проценат вакцинисаних може да се зарази и да преноси даље инфекцију. Евентуална одлука Запада да прихвати само "Фајзерову" или "Модернину" вакцину би била политичка одлука, да не кажем завитлавање.

Најбоља вакцина која се примењује је "синофарм", али Запад то неће да призна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)