"O' ЗАГРЛИ МЕ САД" БЕОГРАД ПЕВА ЗА ЂОЛЕТА: Грађани се окупили на Тргу Николе Пашића - одају почаст великом Панонском морнару (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлајн

20. 02. 2021. у 18:16 >> 19:37

ЧУВЕНИ кантаутор, Ђорђе Балашевић преминуо је јуче 19. фебруара у 67. години.

O ЗАГРЛИ МЕ САД БЕОГРАД ПЕВА ЗА ЂОЛЕТА: Грађани се окупили на Тргу Николе Пашића - одају почаст великом Панонском морнару (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: П.Милошевић

Грађани Београда вечерас су се окупили на Тргу Николе Пашића како би упалили свеће и одали последњу почаст великом уметнику.

Испред споменика на Тргу Николе Пашића налазе се Балашевићеве фотографије, уз цвеће, плишане играчке, неколико мандарина транспарент на којем је написана симболична порука из његове песме "Одлази циркус", "Лаку ноћ, даме и господо".

"Живот баш не зна шта је доста... Волеће те и памтити и ови моји 'неки нови клинци', Тара, Лена, Миа и моја проста душа Словенска", написано је на једној од порука која се налази у наручју плишаног меде.

Река људи је непрекидно пристизала да ода пошту свом фавориту и јасно је било да не умеју да прихвате, ни да се помире са тим да њега више нема.

- Био ми је као други отац - каже кроз сузе једна Београђанка. - Упознала сам га случајно испред његове куће и осећала сам се као мало дете. Био је јако љубазан и потписао ми се у свеску коју чувам као највећу реликвију. Још увек нисам свесна да га нема. Ово је огроман губитак.

Брачни парови, љубавни парови, са децом или без деце, старија господа и госпође, младе особе, пријатељи у групама, са кућним љубимцима, сви су дошли са истом намером, да се захвале музичару на свему што је за њих учинио путем ремек дела од композиција које су обележиле свачији живот на тлу бивше Југославије.

Београђани се опраштају од Ђорђа Балашевића испред Сава центра у којем је одржао више од стотину концерата. Све генерације и читаве породице хорски певају препознатљиве Балашевићев хит „Рингишпил“ и „Словенска“, пале свеће и остављају поруке пред транспарентом „Мој Београд“.

Гласним аплаузом и узвицима „Браво!“ окупљени су одали почаст Ђорђу Баласевићу.

Са импровизованог разгласа пуштена је песма „Не волим јануар“.

Ђорђе Балашевић је последње велике концерте имао крајем 2015. и 2016. оба пута у распродатој Београдској Арени (са по 20 000 душа у публици), као и серију од седам такође распродатих наступа у Комбанк Дворани децембра 2017. године.

Ово је само једно од многобројних окупљања у Ђолетову част која су кренула непосредно након вести о смрти чувеног Панонског морнара.

Фото: П.Милошевић

Београђани у Ђолетову част

Окупљања су ограниуована и у Сарајеву, Загребу, Сплиту, Ријеци али и на станици у Пули, која је опевана у једној од његових великих хитова.

Балашевић је преминуо јуче у Новом Саду у 68. години.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Robert robert

20.02.2021. 18:29

Đole je bio VELIKA LJUDINA i avantgardni umjetnik jedan od največih na ovin prostorima ex YU-e,njegove pjesme neče nikad nestati i poslje njega biče pjevane i živjet če.Neka počiva u miru Božjem i neka nam i dalje pjevs sa anđelima na nebu.