ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА НАЈСТАРИЈЕ: Кисић - Ускоро попуштање мера у геронтолошким центрима

Танјуг

20. 02. 2021. у 16:16

ИЗВЕСНО је да ће лепши временски услови, као и вакцинација против вируса корона, довести до релаксације постојећих епидемиолошких мера у геронтолошким центрима, изјавила је данас министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић.

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА НАЈСТАРИЈЕ:  Кисић - Ускоро попуштање мера у геронтолошким центрима

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Она је данас у Шапцу рекла да ће ускоро моћи да се организују посете и на отвореном, те истакла да су корисници у старачким домовима показали одговорност, савестност и стрпљење.

"Овде су мере биле и те како рестриктивне, па ће се у наредном периоду омогућити и њихово релаксирање. Сада полако долази време за постепено враћање у нормалније животне токове", рекла је министарка новинарима.

Навела је и да корисници могу да имају посете уз строго контролисане услове и уз поштовање свих превентивних мера, и да се израђују препоруке о могућностима њихових излазака.

Кисић Тепавчевићева подсетила је и да су у прошлој години корисници домова могли да изађу напоље, ако је то здравствено стање дозвољавало, али да је сваки повратак захтевао негативан ПЦР тест и изолацију од 14 дана у посебном делу геронтолошког центра.

"То су све мере које су се поштовале у претходном периоду", истакла је она.

Како је навела, пре више од два месеца ресорно министарство је омогућило да геронтолошки центри на недељном нивоу прибављају антигенске тестове, који откривају и све асимптоматске носиоце вируса корона.

На тај начин се спречава ширење инфекције, додала је министарка.

Она је данас у Шапцу обишла Геронтолошки центар и предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом Novitas Consult.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)