КАКО ДА ДОБИЈЕТЕ ПОТВРДУ О ВАКЦИНАЦИЈИ? Директор канцеларије за ИТ и електронску управу објашњава процес

Novosti online

20. 02. 2021. у 10:38

ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ се пријавило више од 1.060.000 грађана, а другу дозу вакцине примило је 420.000 људи, рекао је директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић. Додао је да се процес вакцинације наставља и суботом и недељом и да ће током овог викенда бити вакцинисано 100.000 грађана, што првом, што другом дозом цепива.

КАКО ДА ДОБИЈЕТЕ ПОТВРДУ О ВАКЦИНАЦИЈИ? Директор канцеларије за ИТ и електронску управу објашњава процес

Фото: Принтскрин/РТС

Директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић рекао је да се за вакцинацију пријавило више од 1.060.000 грађана, а да је дато више од 1.135.000 вакцина, од чега су 420.000 друге дозе цепива.

Навео је да постоји неколико начина за добијање потврде о примању друге дозе вакцине.

- Приликом вакцинације, грађанима се даје та потврда у папирној форми. Она се аутоматски шаље на имејл адресу коју су грађани саопштили приликом вакцинације, а током наредне недеље, свесни да има грађана који нису оставили имејл, ни узели ту потврду, или су изгубили, направићемо једну малу електронску услугу на порталу е-Управе, тако да ће свако моћи да поручи да та потврда дође на имејл - рекао је Јовановић.

Нагласио је да, када је реч о процесу вакцинације, имају сарадњу са локалним самоуправама, домовима здравља, клиничким центрима, општим болницама.

- Ми тај процес не прекидамо ни суботом, ни недељом, ни празником. Само данас и сутра ћемо имати 100.000 грађана који ће се вакцинисати било првом или другом дозом - навео је Јовановић током гостовања у Јутарњем дневнику.

Истакао је да је важно да грађани дођу на време како се не би правиле гужве, пошто то није згодно због епидемијске ситуације.

- Позивамо још једном грађане да дођу у оно време када су добили у поруци или путем имејла на вакцинацију - казао је Јовановић.

Систем је објективан, грађани се позивају по приоритетима

Када је реч о грађанима који сада одлуче да се пријаве за вакцину, Јовановић је рекао да је систем објективан и да се позивају грађани по приоритетима које је одредио Институт "Батут".

- Прво позивамо оне грађане који су старији од 75 година и мислим да ћемо за овај викенд све грађане из те приоритетне групе и позвати и они ће бити вакцинисани. Затим се позивају грађани из групе од 65 до 74 године - истакао је Јовановић.

Додао је да су осим њих приоритет и здравствени и просветни радници, а да су после њих на реду и млађи од 65 година.

- Мислим да смо у мањим локалним самоуправама већ спремни да од наредне недеље кренемо са вакцинисањем тих млађих, али да прво завршимо приоритетну групу - рекао је Михаило Јовановић.

Навео је да је Србија најбоља у Европи по броју људи који су примили другу дозу вакцине и да се за сваког ко се вакцинисао чува друга доза коју добија после три недеље и нагласио је да је Србија једна од ретких земаља у свету која се држи тог принципа и да друга доза чека све грађане.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)