КОВИД-БОЛНИЦЕ У ПРИПРАВНОСТИ: Лекари забринути, очекује се да бројеви буду још већи због кршења мера

В. Ц. СПАСОЈЕВИЋ

19. 02. 2021. у 08:00

ЗБОГ пуних скијалишта и нелегалних журки, у Србији се очекује повећање броја заражених вирусом корона наредних дана. Због тога је издат налог да се у ковид-болницама у Батајници и Крушевцу повећају капацитети.

КОВИД-БОЛНИЦЕ У ПРИПРАВНОСТИ: Лекари забринути, очекује се да бројеви буду још већи због кршења мера

Центри у Крушевцу и Батајници повећавају капацитете

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да је погоршање ситуације евидентно, мада се не очекује "децембарски сценарио", када је у болницама било 9.000 људи.

- Пуна скијалишта, али и журке претходних дана, сигурно ће доћи на наплату - истакао је Ђерлек, и додао да су се грађани превише опустили, посебно због масовне вакцинације која је у току, заборављајући да се на имунитет и поред вакцине, чека око 40 дана, а прва доза не значи да је неко одмах заштићен. - Корона неће да се уплаши и побегне, неће је решити ни вакцина, већ морамо да је решимо ми сами тако што ћемо бити колективно одговорни.

Ђерлек је додао и да понедељком редовно стиже контингент "Фајзерових" вакцина, а да се очекује и 125.000 доза "Астра Зенекиних" до краја фебруара. Према речима министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића, у недељу за Србију из Русије креће нових 50.000 вакцина "спутњик V".

- Особе које су примиле две дозе вакцине и развиле имуни одговор, у контакту са вирусом неће се разболети, али могу да преносе вирус - изјавила је епидемиолог и члан Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић. - Извесно је да ће у респираторном тракту, носу, устима, одређено време након инфекције особа носити вирус и да може да га преноси.

Због тога је важно, како је нагласила, да се носи маска и после вакцинације, да бисмо заштитили друге. Такође је истакла да Србија има разлог за оптимизам јер вакцинација иде добро, али вирус стално упозорава да је ту, а број новозаражених на дневном нивоу је око 2.500.

Упркос најавама да би вирус поново могао да ескалира, Клиничко-болнички центар "Бежанијска коса" је од 15. фебруара у нековид режиму рада, што не значи да ће тако и остати уколико се ситуација погорша. Засада, он прима хитне случаје, а директорка Марија Здравковић тврди да ниједан пацијент није на чекању.

- На прегледе позивамо оне који су заказани и болница је спремна за хитне прегледе. Највећи број пацијената је на кардиологији и хирургији - каже Здравковићева.

У КБЦ "Бежанијска коса" постоји одељење изолације, на ком су смештени пацијенти сумњиви на ковид и води се рачуна да корона не уђе поново у ту здравствену установу. Здравковићева је додала и да је највећи број запослених вакцинисан, као и да је њихов одзив за вакцинацију велики.

МЕЂУ СТУДЕНТИМА МАЛО ПОЗИТИВНИХ

ОД 6.500 академаца у београдским студентским домовима, короном је заражено двоје и они су збринути у стационару Студентске поликлинике, рекао је за Танјуг директор Студентског центра Београд Горан Минић. Он је додао да у привременој ковид-болници, у хостелу дома "Лола" тренутно нема заражених студената. У Студентској поликлиници у Београду кажу да последњих дана имају нешто већи број прегледа у ковид-амбуланти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)