АКАДЕМЦИ НЕЋЕ У ДОМОВЕ ЗДРАВЉА: Министарство здравља обећало да неће угасити студентске поликлинике

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ

18. 02. 2021. у 11:00

АКО Влада Србије усвоји предлог Министарства здравља - Мастерплан оптимизације система здравствене заштите, студентске поликлинике у Београду, Новом Саду и Нишу биће угашене, а картони академаца пребачени у домове здравља.

АКАДЕМЦИ НЕЋЕ У ДОМОВЕ ЗДРАВЉА: Министарство здравља обећало да неће угасити студентске поликлинике

Архвиа

Ова најава изазвала је велико незадовољство студената, који су одмах покренули потписивање онлајн петиције против гашења ове здравствене установе.

Предлог ресорног министарства је на јавној расправи до 22. фебруара. Студенти су посебно револтирани што се с њима нико није консултовао, већ су за новине сазнали из медија. Питају како ће се, поред већ постојећих пацијената у домовима здравља, организовати пружање здравствене заштите за више од 100.000 њих који се школују на највећој високошколској установи - Универзитету у Београду.

Након објављивања нацрта Плана и незадовољства академаца, представници Министарства здравља одржали су у среду после подне састанак о овом документу са представницима Омладинске мреже Србије (ОМС), уверавајући их да студентске поликлинике неће бити угашене. То је Танјугу потврдио председник ОМС Данило Потпарић, који је рекао да су они против плана гашења. Он каже да су на састанку у кабинету министра здравља изнели своје предлоге и зашто су против.

- Добили смо чврста уверења да до тога неће доћи и да ћемо бити партнери у овоме да изнађемо решење које ће бити прихватљиво и за студенте и за државу и за Студентску поликлинику - рекао је Потпарић и додао да им је најприхватљивије да остане систем који већ годинама функционише.

Решење које ће бити у интересу здравственог система, али и студената, обећао је државни секретар у Министарству здравља Александар Стефоски.

У разговору за "Новости", пре овог састанка и вести да ће проблем ипак бити решен, др Марија Обрадовић, директорка Завода за заштиту студената у Београду, потврдила је да је предлогом Мастер плана предвиђена интеграција Студентске поликлинике у Београду са Домом здравља "Врачар"

- Стационар, који ради у оквиру поликлинике, требало би да постане палијативни центар. Планом је предвиђено да се број здравствених установа смањи са 313 на 117. Циљ Мастерплана је побољшање здравствене заштите грађана. Међутим, мислим да се то не односи на студенте, они више губе него што добијају - рекла је др Обрадовић.

Поликлинике у Новом Саду и Нишу такође би требало да буду припојене матичним установама примарне здравствене заштите, чиме би организовано лечење студената практично престало да постоји. Нејасно је да ли би се клинике физички преселиле у домове здравља или би остале у својим објектима.

Покренута је и онлајн петиција против гашења студентских поликлиника, од којих је она у Београду основана још 1948. године.

- Установа је јединствена по много чему. Пионири су у увођењу иновација, покретању рада различитих саветовалишта, теренском раду, постојању стационара - наводи се у петицији.

ГОДИШЊЕ 600.000 ПРЕГЛЕДА

У БЕОГРАДУ има око 140.000 студената из целе земље. Годишње се у Студентској поликлиници обави 230.000 прегледа, 600.000 превентивних и дијагностичких услуга. О здрављу студената брине 180 запослених, а стационар располаже са 20 кревета. Од отварања Саветовалишта за ХИВ 1988. године, у овој установи је саветовано 128.000 корисника, тестирано 61.000, а откривено 638 оболелих. За академце су редовни и систематски прегледи, као и хигијенско-епидемиолошки надзор објеката за колективни смештај, теренски рад, брига о страним студентима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)